Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Danny De Vos antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Leuk initiatief, hierbij mijn keuze: ‘de Reynaert – leven met een middeleeuws meesterwerk’ door Frits van Oostrom (zie foto).

Als er ergens in een boek een vos opduikt, dan trekt dat beest altijd wel mijn aandacht natuurlijk – en kijk: dit moet wel het definitieve vos-boek zijn. Ik kreeg het cadeau van mijn vrouw en ik kijk er ontzettend naar uit om er in te beginnen. Frits van Oostrom is dé Reynaert-autoriteit dus er valt zeker heel wat bij te leren over het verhaal en de personages.

Niet alleen door mijn naam hou ik van all things Vos, maar ik kom dan ook nog eens uit de streek waar de Reynaert zich afspeelt. Misschien was de auteur wel een verre voorouder van me, zou dat niet geweldig zijn?

Over het boek

klik op het boekomslag voor meer informatie over het boek

Frits van Oostrom – De Reynaert
Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde, en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen? Met de eruditie van de kenner en het enthousiasme van de liefhebber besloot Frits van Oostrom om een boek te wijden aan de Reynaert, met het doel te laten zien wat deze tekst zo uniek maakt voor al die generaties lezers en onderzoekers die – soms op het obsessieve af – met de Reynaert hebben geleefd. En uiteindelijk gaat het ook over Van Oostroms eigen levenslange omgang met onze beroemdste middeleeuwer: een vos.

ik heb de foto van Danny De Vos gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie