Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Esther Walraven antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’. Esther is schrijver van zowel informatieve kinderboeken als Young Adult-boeken.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik wil deze zomer dit boek (uit) lezen: Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh

Hier een lekker zomerse foto (campinglife!)

Ik wil dit boek graag lezen, omdat het me een indrukwekkend verhaal lijkt over de Syrische burgeroorlog. Daar wil ik graag meer over weten.

Over dit boek: Kassab was farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Nu is ze haar familie kwijt en werkt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs waar de gewonden onophoudelijk binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen. Maar ze wil ook blijven, voor alles wat Syrië was – en voor de mensen die haar hulp nodig hebben. Met haar twijfel groeit ook haar PTSS, in de menselijke gedaante van Khawf, die haar alle verschrikkingen die ze heeft meegemaakt telkens opnieuw laat beleven. Dan ontmoet ze Kenan die haar probeert de kleuren te tonen die allang zijn vervaagd. Hij durft te dromen van een toekomst, en het is aan Salama om te beslissen of ze daarin met hem meegaat. Zolang de citroenbomen bloeien is een indrukwekkend debuut over de verwoestende Syrische burgeroorlog en de kosten van een revolutie. Katouh weeft wanhoop, geluk en verdriet samen tot een diep menselijk en schrijnend verhaal en laat zien dat zelfs tussen de brokstukken van de oorlog hoop en liefde kunnen bestaan. Vertaald door Merel Leene.

Omdat dit verhaal gebaseerd is op de waargebeurde feiten, verwacht ik dat dit boek mijn wereld een beetje groter zal maken, doordat ik meer te weten kom over de verschrikkelijke oorlog in Syrië, en de moeilijke beslissingen waarvoor de bewoners van o.a. Homs komen te staan.

Over het boek

klik op het boekomslag voor meer informatie over het boek

Zoulfa Katouh – Zolang de citroenbomen groeien
Salama Kassab was een farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer, haar huis. Ze had een leven als iedere andere tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, om de gewonden te helpen die dagelijks binnenstromen. Ze wil weg uit deze oorlog, weg van de ellende en verschrikkingen, de nachtmerries. Maar ze wil ook blijven, om te vechten voor een vrij Syrië. 

ik heb deze foto van Esther Walraven gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie