Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Inez van Loon antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Inez van Loon schrijft historische verhalen voor kinderen en jongeren.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Deze zomer ga ik ‘Carlota’ lezen van Kristien Dieltiens.
Heerlijk, een historisch boek van maar liefst 472 blz!
Kristien reisde voor het onderzoek ook naar Mexico.

Heel in het kort gaat het verhaal over: prinses Charlotte van België trouwt uit liefde(!) met Max(imilliaan) van Oostenrijk, de broer van keizer Frans Josef (de man van Sisi).
Maxmilliaan krijgt het aanbod om keizer van Mexico te worden en zo wordt Charlotte in 1864 uitgeroepen tot keizerin van Mexico, waar ze zich Carlota laat noemen.
Helaas is het sprookje van korte duur. De keizer heeft veel tegenstanders. Terwijl Carlota steun gaat zoeken bij de Europese hoven en de paus, wordt Maximilliaan gefusilleerd. 

Carlota zal nooit meer naar Mexico terugkeren en zich in eenzaamheid terugtrekken op de kastelen van haar familie in België:
‘De vrouw die rozenbladeren at’…

Deze foto van Charlotte heb ik gepost op de fb pagina van ‘Anna’s grote reis’ toen ik een voorbeeld zocht van de crinoline (hoepelrok).
Samen met een foto van keizerin Sissy, haar schoonzusje. Ik wist van Sissy en ben nu benieuwd naar het leven van Carlota.

Ik wens iedereen een geweldige (lees)zomer!

Over het boek

klik op het boekomslag voor meer informatie over het boek

Kristien Dieltiens – Carlota
Ze noemde zichzelf Carlota. Ze was de vrouw die rozen at. Carlota is beter gekend als Charlotte van België, dochter van koning Leopold I. Ze was ook de vrouw die plichtsbewust haar lotsbestemming volgde, en een leven lang op zoek was naar liefde. Die denkt ze te vinden bij Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk. Samen met Max reist ze naar Mexico om daar als keizerin haar nieuwe rijk te dienen. Maar de revolutie woedt, het gevaar is overal en als ze de oorlog dreigen te verliezen, reist Carlota terug naar Europa, op zoek naar hulp. Daar wordt ze vooral geconfronteerd met verraad. Overtuigd dat iemand haar wil doden, gaat ze op zoek naar haar moordenaar.

ik heb de foto’s van Inez van Loon gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie