Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2023): Janneke Schotveld

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Janneke Schotveld antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Zomerlezen, een van mijn favoriete bezigheden!

Ik heb een binnentuintje-met-hangmat, en daarin beleef ik allerlei avonturen. Zalig is dat. 

Het zomerstapeltje begint al aardig vorm te krijgen. Van sommige boeken weet ik niet meer waarom ze op mijn lijstje zijn beland: meestal een recensie, interview of tip van lezende vrienden. Dat geldt voor De laatste witte man en Het wilde meisje. Van andere titels weet ik dat wel: van Dido Michielsen las ik al Lichter dan ik, en dat vond ik heel mooi. Van Jean-Claude Moerlevat las ik tweemaal Jefferson, geweldig. Dit is andere koek, weet ik, maar ik ben er toch benieuwd naar. Op de uitgeverij pikte ik De Schuilplaats mee, een vertaling van Annelies Jorna is altijd fijn. Donna Leon is mijn jaarlijks terugkerende quilty pleasure: het moet heel heet zijn, en dan heerlijk naar Venetië afreizen in mijn hangmatje. Er staat thriller op het omslag, maar het is meer een detective vind ik. En de beschrijvingen van de hitte, het water, het Venetiaanse leven zijn zalig. En af en toe een moord. 

Nog af te halen bij bieb, boekhandel en moeder: Jona van Anna van Praag, Bliksemkind van Hans Hagen en last nut not least: Het lied van ooievaar en dromedaris van Annet Daanje. Fijne zomer!

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.

Anna van Praag – Jona
Jona woont met zijn vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Ze leiden een rustig en teruggetrokken leven, met als terugkerend patroon hun joodse rituelen. Maar als Jona voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op de kop te staan. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is namelijk Jona’s grootmoeder. Ze heeft beginnende Alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Is Simon een bestaand persoon, een echte herinnering of een waandenkbeeld dat door haar dementie wordt veroorzaakt? Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De spanningen lopen steeds hoger op…

Dido Michielsen – Engel en kinnari
Java, 1895. Als pleegkind is Louisa op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze verlangt ernaar te weten wie haar biologische moeder is, maar haar omgeving beweert dat haar afkomst er niet toe doet. Waarschijnlijk was haar moeder een njai, de concubine van een Hollander, iemand die je maar beter dood kunt zwijgen. Louisa mag van geluk spreken, als erkende Indo-Europese behoort ze tot de koloniale bovenlaag van Nederlands-Indië. Wanneer ze in de spiegel kijkt, ziet ze echter iets heel anders. Door veel te lezen probeert Louisa te ontsnappen aan haar huisvrouwenbestaan in Buitenzorg. Haar vriendschap met een buurvrouw van Chinese afkomst en diens Javaanse secretaris – twee buitenstaanders op wie de Europese gemeenschap neerkijkt – geeft haar de vleugels van de kinnari, de mythische liefdesgodin. Eindelijk durft ze haar eigen keuzes te maken. Toch beslist het lot anders en Louisa vindt zichzelf terug als de verzorgster van haar zieke man en haar pleegmoeder. Ook al noemen ze haar een engel, haar vleugels is ze kwijt. Ze gaat alsnog op zoek naar haar moeder om te ontdekken wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari.

Donna Leon – Tussen de regels
Brunetti ontvangt een vreemd telefoontje van de directeur van de Venetiaanse bibliotheek; er zijn kostbare pagina’s gestolen uit enkele zeldzame boeken. Alle sporen leiden naar een Amerikaanse professor die onderzoek deed naar de werken. Maar de man is vertrokken en blijkt onvindbaar.

Hans Hagen – Bliksemkind
Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma’s rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, en het been van de buurvrouw geneest eindelijk. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Zieke mensen stromen toe, en het geld stroomt binnen. Niet alleen Yoko’s familie, maar het hele dorp profiteert mee van de wonderen die Yoko verricht. Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en van alle narigheid die ze ziet. Ze wil weer spelen met haar beste vriendin en terug naar school. Ze zou de steen het liefst weg willen smijten, maar er staan elke dag rijen wanhopige mensen voor de deur… Niet alleen Yoko komt aan het woord. De bliksem, de steen, en een badkuip bijvoorbeeld hebben ook een stem in dit verhaal. Ze zorgen voor lucht en verrassende wendingen.

Jean-Claude Mourlevat – De terugstromende rivier
In de kruidenierswinkel waar Tomek sinds de dood van zijn vader achter de toonbank staat, is van alles en nog wat te koop. ‘Heb je ook water van de rivier Qjar?’ wil Hannah weten, een raadselachtig meisje dat op een dag ineens in de winkel staat. Want een druppel water van die rivier, die vanuit de zee naar de bergen stroomt en nog nooit door iemand is ontdekt, maakt je onsterfelijk. Tomek, die meteen hopeloos verliefd wordt op Hannah, heeft nog nooit van de terugstromende rivier gehoord. Maar hij wilde altijd al de wereld zien en besluit Hannah te volgen op haar zoektocht.

Katherine Rundell – Het wilde meisje
Wilhelmina Silvers wereld is gemaakt van goud. Ze leeft in alle vrijheid op een boerderij in Afrika met haar vader, haar paard, haar aapje én haar beste vriend. Maar wanneer haar huis wordt verkocht en Wil naar een kostschool in Engeland wordt gestuurd, lijkt alles waar ze zo van houdt door haar vingers te glippen. In Londen komt ze er al snel achter dat leeuwen en hyena’s misschien gevaarlijk zijn, maar niks voorstellen in vergelijking met een groep schoolmeisjes…

Mohsin Hamid – De laatste witte man
Wanneer Anders op een ochtend ontwaakt, ontdekt hij dat zijn witte huid donker is geworden en dat hem vanuit de spiegel een vreemdeling aankijkt. De eerste aan wie hij dit vertelt is Oona, een vriendin van vroeger en sinds kort zijn geliefde. Al snel komen er van overal uit het land berichten over vergelijkbare gebeurtenissen. Sommigen zien in deze gedaanteverwisselingen de lang gevreesde omverwerping van de gevestigde orde, waartegen men zich tot het bittere eind moet verzetten. In vele anderen, zoals Anders’ vader en Oona’s moeder, woedt een strijd tussen gevoelens van intens verlies en intense liefde. Naarmate de band tussen Anders en Oona sterker wordt, krijgen de ontwikkelingen een andere nuance: een kans om elkaar met nieuwe ogen te bekijken.

Pam Smy – De schuilplaats
Billy McKenna heeft het thuis niet gemakkelijk. Hij besluit weg te lopen. Om na te denken. En om zich eindelijk weer veilig te voelen. Hij vindt onderdak op een overwoekerd kerkhof, waar hij een oudere man ontmoet die de graven onderhoudt en zich voorbereidt op een dag waarop iets magisch zal gebeuren. Ondertussen is Billy’s moeder wanhopig naar hem op zoek. Lukt het haar om Billy te vinden? Kan ze zich losmaken uit de nijpende situatie waarin ze zich bevindt? En wat staat er precies te gebeuren tijdens Allerheiligen? 

ik heb de foto’s van Janneke Schotveld gekregen om te gebruiken voor dit blog