Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Lida Dijkstra antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Lida Dijkstra was de eerste Friese Kinderboekenambassadeur. Ze schrijft voor allerlei leeftijden, o.a. historische verhalen.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

In april van dit jaar was ik in Gent, omdat mijn jeugdboek Schaduw van Toet was genomineerd voor de Kleine Cervantesprijs 2023.
De dagen daarop bracht ik als toerist in de stad door, want ik ben gek op historie, monumenten en musea. En die hebben ze daar nogal.
Ik bezocht – niet voor het eerst – de Sint-Baafskathedraal, omdat daar het geweldige altaarstuk Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is opgesteld.
Vlak daarna ontdekte ik het boek Margriete van Kathleen Vereecken, zelf Gentenaar.
En laat dat nou net over de schilderende zus van de broers van Eyck gaan.
Binnenkort vertrek ik dus naar het Gent van de 15de eeuw, maar niet voor het manuscript van mijn eigen, volgende jeugdboek is opgestuurd naar de uitgever.
Ook dat verhaal speelt in de Middeleeuwen, maar tussen mijn hoofdpersoon en Margriete liggen anderhalve eeuw en een halve wereldbol.
Een fijne zomer gewenst met veel leesplezier

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Kathleene Vereecken – Margriete
Na de dood van haar ouders komt Margriete in het bruisende, ruwe Gent terecht. Terwijl haar oudere broers hun handen vol hebben met schilderen en huizen versieren voor wie rijk en machtig is, brengt zij haar dagen door in een klooster waar ze manuscripten verlucht, en haar avonden bij haar beschermvrouw. Haar vriendschap met een kruidengenezeres en vroedvrouw geeft haar een inkijk in de wereld van leven en dood, doet haar nadenken over de ingrijpende keuze die haar wacht: trouwen en stoppen met schilderen, of schilderen en voor altijd maagd blijven.

ik heb de foto van Lida Dijkstra gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie