Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Mandy Pijl antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Mandy Pijl is schrijver van kinderboeken en YA. Op scholen geeft ze workshops creatief schrijven.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Wat ik deze zomer wil lezen

Ik lees bijna nooit niet. Ook in drukke perioden, zoals de Kinderboekenweek of de Poëzieweek is er altijd een boek dat ik lees. En toch gebeurt het soms dat ik onwijs nieuwsgierig naar een boek ben en het lang ongelezen laat. Zoals ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje.

Hongerig

Ik heb het wel geprobeerd. Twee keer heb ik Daanjes boek in de bibliotheekapp gereserveerd. Beide keren trok ik een sprintje naar de kast met reserveringen als het binnen was gekomen. Weken had ik moeten wachten tot het beschikbaar was, en hongerig nam ik het mee naar huis. Toch leverde ik ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ na het verstrijken van de leentermijn ongelezen weer in.

Een pot dampende thee

Als ik het vuistdikke boek onder ogen kwam, dan wilde het dat ik onthaastte. Dat ik een pot dampende thee zette, me in mijn leesstoel nestelde en het opensloeg om me erin te verliezen. Het boek wilde niet dat ik in de waan van de dag even snel een paar bladzijden op het toilet las of dat ik het opensloeg bij het ontbijt met het risico dat een kwak magere Franse kwark op een bladzijde landde.

Dit soort boeken

Voor dit soort boeken is er de zomervakantie, die uitgestrekte oase van tijd. Dan zet ik een pot thee, jaag mijn kat uit de stoel en sla eindelijk het boek open waarvoor ik eerder de rust niet vond. Zo’n boek dat je niet uit de bieb haalt, maar van iemand leent die zegt: ‘Neem je tijd. En geniet ervan.’

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen. 

ik heb de foto van Mandy Pijl gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie