Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2023): Marij Bosma

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Marij Bosma antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Marij is een lezer en voormalig medewerker van een boekwinkel. Samen met een vriend verkoopt ze (online en op markten) tweedehands boeken.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Deze zomer ga ik lezen, of beter gezegd ben ik aan het lezen, de Quincunx van Charles Palliser.

Een uitdaging, maar liefst 806 pagina’s.

Tijdens een avondje stappen met vrienden komt bij ons bijna onvermijdelijk de vraag naar voren welk boek iemand aan het lezen is.

Zo kwam ook dit boek aan de orde en aangezien de vriend die het boek aanprees vaak mooie boeken leest, werd ik toch wel heel nieuwsgierig.

Sinterklaas was zo lief om mij dit boek cadeau te doen en nu is het zover.

Ondertussen heb ik het boek zelf ook nog gekocht bij de kringloop en het boek nog een keer gekregen. 3 exemplaren van dit mooie boek in mijn bezit, waarvan er 2 voor de verkoop zijn in mijn boekwinkeltje.

Ik ben nu over de helft in het boek en het is wel een boek waar je de aandacht bij moet houden. Het boek gaat over de kleine John Huffan, die wil weten wie zijn vader is en de oplossing van dat raadsel beheerst zijn hele leven. Heel veel personages die allemaal een bepaalde band met elkaar hebben, spelen een belangrijke rol en het is daarom ook heel goed om een beetje door te lezen om alle personages in beeld te blijven houden.

Als ik de tijd zou hebben, zou ik het boek waarschijnlijk nog een keer willen lezen. Ik heb het nog lang niet uit, maar ik wil de verbanden nog beter begrijpen.

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Charles Palliser – De Quincunx
John Huffam leidt als kind samen met zijn moeder een geborgen bestaan op het platteland van de negentiende eeuw. Hij wil weten wie zijn vader is, maar zijn moeder vindt hem nog te jong voor de waarheid. Het voorlijke eenzame jongetje blijkt echter oud genoeg om zelf op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt dat zijn moeder in voortdurende angst leeft voor verschillende belagers die hun naar het leven staan. Als Johns nieuwsgierigheid ertoe leidt dat hun vijanden hun verblijfplaats op het spoor komen, vluchten moeder en zoon totaal berooid naar Londen. Daar belanden ze in een steeds verstikkender web van intriges, teleurstellingen en moord. Uiteindelijk vindt John in het steeds weer opduikende vijfvoudige motief van de quincunx de oplossing van het raadsel dat zijn leven beheerst.

ik heb de foto’s van Marij Bosma gekregen om te gebruiken bij dit blog