Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Martine Letterie antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Martine schrijft (historische) verhalen voor kinderen en jongeren.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Het boek dat ik van de zomer wil lezen is Krokodil im Nacken van de schrijver Klaus Kordon. Het is een autobiografische roman. Ik ben een groot bewonderaar van de boeken van Klaus Kordon, vooral van de ‘Trilogie der Wendepunkte’ over de communistische familie Gebhardt. 

Het eerste deel Die Roten Matrosen oder ein vergessener Winter is bij mijn weten niet in het Nederlands vertaald en dat vind ik ook het minste van de serie. Het tweede deel Met je rug tegen de muur werd in Nederland bekroond met een Zilveren Griffel. Hoofdpersoon is de 15-jarige Hans Gebhard en het verhaal speelt in het Berlijn van 1932 en 1933. Hans moet zijn eigen plaats bepalen in de politieke ontwikkelingen van die tijd. Het derde deel De eerste lente speelt in het voorjaar van 1945 in Berlijn, en vertelt het verhaal van de 12-jarige Änne, wier vader terugkeert uit een concentratiekamp.

Het interessante aan de serie vond ik ook het gegeven dat het vanuit de leden van een communistisch gezin geschreven is en daardoor een bijzonder beeld schept van de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de afloop ervan. Dat hadden we in Nederland niet, en dat bracht me op het idee om Oorlog zonder vader te schrijven.

Nu ben ik zeer benieuwd naar deze autobiografische roman van de schrijver, die een jaar lang in een Stasi-gevangenis zat en dat in dit boek beschrijft.

Over het boek

klik op het boekomslag voor meer informatie over het boek

Klaus Kordon – Krokodil im Nacken
Gefängnis Berlin-Hohenschönhausen, Zelle 102. Hier sitzt Manfred Lenz. Seine Frau Hannah ist ebenfalls inhaftiert, die Kinder Silke und Michael sind im Heim untergebracht worden. Ein missglückter Fluchtversuch aus der DDR hat die Familie auseinandergerissen. Die Zeit im Gefängnis bedeutet Einsamkeit, Schikanen und endlose Stasi-Verhöre. In seiner Isolation lässt Manfred Lenz sein bisheriges Leben Revue passieren: Die Kneipe am Prenzlauer Berg, in der er nach dem Krieg aufgewachsen ist, der Einmarsch der sowjetischen Truppen auf dem Potsdamer Platz, der Tod der Mutter, das Kinderheim, das Jugendwohnheim – und dann die nur ein paar hundert Meter entfernte Grenze nach Westberlin.

(tekst van bibliotheek.nl: Een inwoner van de DDR probeert in een zomervakantie met zijn gezin naar het Westen te vluchten, maar de poging mislukt en hij wordt blootgesteld aan de verhoren van de Stasi.)

ik heb de foto van Martine Letterie gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie