Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Susan Brooijmans antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Susan Brooijmans is redacteur bij uitgeverij Ploegsma

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Deze zomer hoop ik eindelijk Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili te lezen. Ik kocht dit boek alweer twee jaar geleden toen ik met een vriendin in boekhandel Kooyker was, waar zij mij dit Heel Erg aanraadde. Het is alleen nogal dik… Meer dan duizend bladezijden heeft het, en dat vergt zeker voor een trage lezer als ik een behoorlijke tijdsinvestering. En die tijd heb ik meestal niet, want voor mijn werk bij de uitgeverij moet ik al heel veel lezen. En áls ik dan even tussendoorleestijd heb, kies ik meestal iets dunners, zodat ik weer gauw beschikbaar ben voor beroepsmatig leeswerk. Dat ik zo langzaam lees – eigenlijk lees ik mezelf onhardop voor – is in mijn werk wel lastig. Tegelijkertijd is het ook een pluspunt, want ik absorbeer zo de woorden, de stijl wel heel goed.

Onlangs werd Het achtste leven op Hebban verkozen tot mooiste boek allertijden… Dus hup, ik ga ervoor! Nog twee manuscripten, en dan ben ik hopelijk even vrij!

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Nino Haratischwili – Het achtste leven (voor Brilka)
Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto. De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven. Pas in 2019, bij een grote fototentoonstelling van het werk van Dina, hun inmiddels overleden vriendin, zien ze elkaar in Brussel terug. De foto’s laten hun geschiedenis zien, die tegelijk de geschiedenis is van hun land, een intieme terugblik, die hen dwingt de sluier over het verleden op te lichten.

ik heb de foto’s van Susan Brooijmans gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie