Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2023): Toin Duijx
Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.
Vandaag geeft Toin Duijx antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Toin Duijx is sinds een half jaar met pensioen, en werkte op de universiteit in Leiden waar hij vroeger colleges kinder- en jeugdliteratuur gaf, en daarna studenten Pedagogische Wetenschap begeleidde bij hun eerste stage. Daarnaast was Toin tot twee jaar geleden tientallen jaren secretaris van de Nederlandse IBBY-sectie (International Board on Books for Young People), stond hij samen met prof.dr. Helma van Lierop aan de wieg van de master Jeugdliteratuur aan de universiteit in Tilburg. Hij heeft ook, samen met Joke Linders, het boek Liedjes met een hoepeltje erom samengesteld. Tegenwoordig is hij onder meer recensent bij het ‘Friesch Dagblad’ en eindredacteur van het tijdschrift ‘SGKJ-Berichten’, een tijdschrift over de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur.
Dit boek wil ik deze zomer lezen
Er liggen veel nieuwe boeken die in de zomer gelezen gaan worden, maar ik ga ook veel herlezen. Boeken waarover ik bij eerste lezing heel enthousiast was en zeker weet dat ik dat bij herlezen weer zal zijn.
Een boek dat herlezen zal worden is Moenli en de moeder van de wolven (Wie Spucke im Sand) van Klaus Kordon, uitgegeven in 1989 bij Van Holkema & Warendorf, in een uitstekende vertaling van Els van Delden. In mijn bespreking voor Hervormd Nederland schreef ik destijds dat ik wel van de daken zou willen schreeuwen dat iedereen dit boek moet lezen.
Het boek speelt zich af in het India van die tijd. Moenli schrijft haar levensverhaal op voor de vriendinnen die zij aan het eind van haar avonturen heeft gevonden. Voordat zij aan een terugblik begint, vertelt zij kort iets over de gebeurtenissen die zich in het heden afspelen. Op een gegeven moment komen de twee verhaallijnen samen. Moenli, die in een dorp woont, dreigt op haar dertiende jaar door haar vader te worden uitgehuwelijkt aan de wreedste man uit de omgeving. Haar veel avontuurlijker ingestelde vriendin Lata haalt haar over om te vluchten, al betekent dat een volledige breuk met de familie. De meisjes sluiten zich aan bij een groep rebellen in de bergen.
Het is een avonturenroman waarin sterke vrouwen die zich verdrukt weten door de beklemmende regels van hun land, elk een eigen weg vinden om te overleven. Nergens doet de beschrijving van haar personage een mannenhand vermoeden. Het verhaal gaat niet alleen over een personage en haar leven, maar het geeft mogelijkheden voor anderen in verschillende, maar vergelijkbare situaties om te ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan.
Klaus Kordon ontving er een jaar later de Jenny Smelik-Kiggen prijs voor en signeerde bij de uitreiking mijn exemplaar van het boek. En met zijn opdracht dat het een hoopvol boek is, ben ik het helemaal eens. En nu ik dit schrijf denk ik dat ook zijn trilogie over Berlijn, Ă©n Op weg naar Bandoeng meegaan naar mijn zomerresidentie om herlezen te worden. Jammer dat zijn boeken op het ogenblik niet meer verkrijgbaar zijn. Moenli en de moeder van de wolven zou eigenlijk opnieuw uitgegeven moeten worden.
Over het boek
klik op een boekomslag voor meer informatie over dat boek
Klaus Kordon – Moenli en de moeder van de wolven
Moenli groeit op in een klein dorpje in India. Als ze 13 jaar is, wordt ze uitgehuwelijkt aan een veel oudere man, die als wreed en harteloos bekend staat. Moenli besluit te vluchten, samen met haar vriendin Lata. Een zware beslissing, want deze vlucht betekent in haar cultuur een definitieve breuk met haar ouders, broertjes en zusje en een beschut leven. Moenli en Lata zijn nu vogelvrij. Ze zoeken bescherming onder de hoede van Meera, de moeder van de wolven. Deze vrouw is aanvoerster van een groep rebellen die hun kamp hoog in de bergen hebben opgeslagen. Maar het leven buiten de wet levert voor Moenli gewetensconflicten op, en ze trekt naar de grote stad. Daar lukt het haar, met hulp van de anderen een menswaardig bestaan op te bouwen.
Klaus Kordon – Op weg naar Bandoeng
Tadaki raakt door toedoen van zijn broer in een moeilijk parket en moet daardoor vluchten voor de politie.
Klaus Kordon – De rode matrozen
Twee jongens maken in 1918 de Novemberrevolutie in Berlijn mee.
Klaus Kordon – De eerste lente
Dagelijkse belevenissen van een 12-jarig meisje tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog, toen een deel van de stad Berlijn werd ontzet door Russische soldaten.
Klaus Kordon – Met je rug tegen de muur
Berlijn aan het begin van de jaren dertig. In het centrum van de stad straalt luxe je tegemoet, maar in de buitenwijken moeten de mensen vechten voor hun bestaan. De armoede, woningnood en werkeloosheid worden met de dag erger. De 15-jarige Hand heeft gelukkig ee baantje gevonden in een fabriek. Daar worden de ruzies tussen aanhangers van Hitler en de communisten en de socialisten stteds heftiger en gewelddadiger. Maar ook bij Hans thuis speelt de politiek een grote rol; zijn vader is een rechtgeaarde communist maar wordt uit de partij gezet. Steeds opnieuw moet Hans kiezen; voor of tegen zijn broer Helle, die nog wel lid van de communistische partij is. Voor of tegen zijn zus Martha, die een nazi-vriend heeft. Voor of tegen zijn joodse vriendin Mieze die bang is voor de toekomst.
de foto’s heb ik van Toin Duijx gekregen om te gebruiken bij dit blog