Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Aby Hartog antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

In de zomer van 2023 lees ik me weer een slag in de rondte. De ervaring leert dat wat ik me voorneem te lezen, niet altijd is wat ik lees. Er komt van alles tussendoor dat ook de moeite waard is of acuut aandacht vergt. 

Maar deze boeken liggen op de leesstapel:

Versvormen, Drs P.
Ik volgde een inspirerende workshop bij Dactylus, gegeven door de briljante Ivo de Wijs, en die noemde dit boek.

Win elke discussie, Mehdi Hasan
Ik heb een 18-jarige dochter, nou, dan weet je het wel.

Rugzwemmen, Marc ter Horst
Marc’s eerste fictieboek, ik ben benieuwd

Hart van Staal, Simon van der Geest
Al Simons boeken zijn de moeite waard. Deze dus waarschijnlijk ook.

Harde Hand, Marita de Sterck
Marita schrijft heftige, aangrijpende boeken. Maar kijk het hondje op de kaft nou eens!

Vliegen, Paulien Weikamp
Ik kreeg deze van Paulien. Op de eerste bladzijden werd de spanning al enorm sterk opgebouwd. Hou zou dat verder gaan?

Wat je van bloed weet, Philip Huff
Vorig jaar heb ik dit boek bewust niet gelezen, het leek me te naar. Zal het dit jaar wel gebeuren?

Beledigende broccoli 2.0, Tim ‘s Jongers
Maatschappelij relevante leeskost. Over arm en rijk.

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Drs. P – Versvormen
Drs. P (pseudoniem van H.H. Polzer, 1919) heeft een groot deel van de twintigste eeuw besteed aan het vervaardigen van liedteksten en gedichten. Daarbij stond voor hem vakmatigheid voorop. Poëzie is voor hem geen ongecontroleerde gevoelsuitstorting, maar een door het intellect beheerste toepassing van versvormen, met behulp van rijm en metrum, gericht op het prikkelen van alle zintuigen. Als geen ander in ons taalgebied heeft Drs. P een bijdrage geleverd aan de kennis en de ontwikkeling van het verschijnsel versvormen. Wie zich wil oefenen in de techniek van de vormvaste poëzie, vindt in Versvormen, Leesbaar handboek een waardevolle hoeveelheid praktische tips en informatie. Naast ruim zestig bekende en onbekende versvormen bespreekt Drs. P uitgebreid de fenomenen rijm, rijmschema en metrum. Van elke versvorm worden kenmerken en historie helder uiteengezet (met literatuurverwijzing). Ook wordt van elke behandelde versvorm een zichzelf omschrijvend model geleverd. Zo is dit boek, behalve een wetenschappelijk naslagwerk en een handboek voor (amateur-)dichters en literaire vormers, ook een bron van leesplezier voor liefhebbers van spitsvondigheid en taalacrobatiek.

Marc ter Horst – Rugzwemmen
In de kinderwagen ging Noor al mee naar demonstraties voor het klimaat. Maar nu ze op de middelbare school zit, is ze helemaal klaar met de spandoeken en de sombere nieuwsberichten. Alleen in het water kan ze de zorgen van zich af laten glijden. Haar ouders proberen haar op te vrolijken met een zomerkamp, maar Noor trekt liever haar eigen plan. Terwijl haar vriendinnen naar de zon vliegen, trekt zij er in haar eentje op uit. Zo leert ze de eigenwijze Tim beter kennen en ontdekt ze dat er genoeg is om blij van te worden, ook in tijden van hittegolven, overstromingen en ouders die denken dat ze wel weten wat goed voor je is.

Marita de Sterck – Harde hand
Mira, een jonge twintiger, adopteert Turbo, een jachthond die met extreme angsten kampt. Mira wil de brute jager opsporen die haar hond heeft mishandeld en gedumpt. Als ze voor een krant over dieren mag schrijven, grijpt ze die kans om ook jagers te interviewen. Tot ze oog in oog staat met een beruchte jager die regels en voorschriften aan zijn laars lapt, én ze de moed vindt om ook haar eigen kwetsuren onder ogen te zien.

Mehdi Hasan – Win elke discussie
Top-debater Mehdi Hasan laat je kennismaken met de principes van de klassieke retorica en helpt je ze toe te passen in de moderne tijd. Voor iedereen die overtuigend wil leren spreken in het openbaar. Mehdi Hasan nodigt je uit om wat vaker de discussie aan te gaan. Of je nou een debatkundig natuurtalent bent of juist een conflictvermijder, dit boek leert je aan de hand van levendige voorbeelden en heldere methodes hoe je je sprekersvaardigheden kunt inzetten om elke discussie te winnen. Niet om het winnen zelf, maar om er iets wezenlijks mee te bereiken. Hasan, zelf prijswinnend debater en doorgewinterd interviewer, is dol op discussies. Want waar veel mensen discussies associëren met ruzie, ziet hij ze niet alleen als de levensader van de democratie, maar ook als creatief middel om tot nieuwe oplossingen voor problemen te komen.

Paulien Weikamp – Vliegen
Joyriden met de auto van je ouders en hem dan total loss rijden. Een baantje nemen waar je geen klap mee verdient. Beloftes doen aan een crimineel uit de buurt die je niet kunt waarmaken. Umut doet het allemaal. In de eerste twee weken van de zomervakantie werkt hij zich totaal in de nesten. Een uitweg ziet hij niet. En dan wordt hij ook nog eens voor het eerst hartstochtelijk verliefd. Op de geheimzinnige Linda, die al maanden geen woord gesproken heeft, maar die precies lijkt te begrijpen wat er in Umut omgaat. Door haar komt hij op een spectaculair idee om alle problemen in één keer op te lossen.

Philip Huff – Wat je van bloed weet
Op de openbare basisschool in Blaricum wordt de verteller van Wat je van bloed weet voor het eerst verliefd. Op de hockeyclub in Laren ontmoet hij Cato de Witte, van wie hij weet dat zij het voor hem is. Samen doorlopen ze de middelbare school in Bussum. Intussen woont hij in een groot, vrijstaand huis, met een rieten kap en een grote tuin, samen met zijn ogenschijnlijk welvarende familie. Maar de buren kunnen niets horen.

Simon van der Geest – Hart van staal
Ravi is wanhopig. Concerten waren al niet meer toegestaan op het eiland, maar nu worden ook muziekinstrumenten verboden! Muziek zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Hoe kan Ravi nou leven zonder zijn gitaar? Zijn ouders begrijpen niets van zijn paniek, maar met hen is sowieso iets raars aan de hand. Ravi heeft op een nacht ontdekt dat ze slapen met hun ogen wijd open, en dat er blauw licht uit hun oren schijnt… Via een oproep komt hij erachter dat hij niet de enige is; ook Zina uit zijn klas heeft vreemde dingen gemerkt aan haar vader. Op een geheime plek in het bos ontmoeten ze Blinker en Mink, die hen de schokkende waarheid vertellen. Hun ouders zijn geen mensen, maar robots!

Tim ‘S Jongers – Beledigende broccoli 2.0
Armoedebeleid veroorzaakt een vissenkom-effect. De bijstand is geen vangnet maar een wielklem. Stijgen op de sociale ladder is tunnelkruipen. Dé kloof in de samenleving is die van de hoopvollen en de hooplozen. In korte tijd heeft Tim ’S Jongers de beelden over leven met armoede op hun kop gezet. In dit boek vertelt Tim ’S Jongers uitvoerig over wat hem beweegt. Hij vertelt openhartig over de sociale wereld van zijn jeugd, zijn werk in de opvang voor dakloze mensen, over de manier waarop zijn ‘hooploze’ bestaan een andere richting kreeg, over de vaak immense afstand met de wereld waarin hij later terecht kwam, over de gevolgen van de huidige maatschappelijke ongelijkheid en over de ervaringskennis en nieuwe beelden die nodig zijn om deze ongelijkheid te bestrijden. Als geen ander weet Tim ’S Jongers invoelbaar te maken wat het betekent uitgesloten te zijn, in armoede op te moeten groeien en je daaraan te ontworstelen.

ik heb de foto van Aby Hartog gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie