Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Jaap Friso antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’. Jaap Friso recenseert kinderboeken voor zijn website Jaap Leest en is samen met Bas Maliepaard presentator van De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

De reis van Manie Schaafijs is een perfect boek voor de zomer want het gaat over de ontdekker van het schaafijs. Deze Francisco zoekt het geluk ergens anders dan op zijn geboorte/eiland en komt na omzwervingen in Suriname terecht waar hij het schaafijs introduceert. Een boek dat van alles in zich heeft: geschiedenis, reizen en avontuur, fictie en non-fictie en het vertellen van verhalen. Ik kende deze geschiedenis niet en vond het heerlijk om er over te lezen. De bijzondere vorm waarin het verhaal is gegoten, met veel kibbelende familieleden, maakt het tot een feestje. En dan heb ik het nog niet eens over de geweldige, kleurrijke illustraties gehad. Na het lezen heb je zin in ijs, dat kan niet anders. 

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Zindzi Zevenbergen – De reis van Manie Schaafijs
De jonge Francisco verlaat het paradijselijke eiland Madeira op zoek naar werk en geluk. Ondanks vele tegenslagen en voortdurende heimwee weet hij een bestaan op te bouwen in Suriname. Om zijn gezin te kunnen blijven onderhouden, besluit hij enige tijd voor werk naar Trinidad te vertrekken. Daar ontdekt hij het schaafijs, dat op allerlei manieren verlichting biedt in zijn bestaan.

ik heb de foto van Jaap Friso gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie