Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Marjolein Hordijk antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Marjolein Hordijk werkt als programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid en is ook als programmamaker in te huren via haar eigen bedrijf True Believer Events.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

In eerste instantie was ‘Geheimen van het tuinhuis’ een beetje langs me heen gegaan. Maar bij een literair festival over fantasy liep ik Rihana Jamaludin, de auteur, tegen het lijf. Nu is dit boek verre van fantasy, maar ik was wel gelijk geïntrigeerd. Het gaat over een meisje dat opgroeit in de tijd dat er nog slavernij was in Suriname. Dat lot is haar bespaard gebleven, maar ze als meisje krijgt ze ook niet de kansen die graag gewild had. Ik ben de afgelopen tijd me meer gaan verdiepen in ons koloniaal verleden en de gevolgen ervan. Dat doe ik onder andere door er over te lezen. Er zijn natuurlijk ontzettend goede informatieve boeken verschenen, zeker de laatste tijd. Maar ik ben zelf meer van de fictie. Ik heb dan ook hoge verwachtingen van dit boek. Ik hoop ook echt dat een groot publiek er kennis mee gaat maken.

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Rihan Jamaludin – Geheimen van het tuinhuis
Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid. De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

ik heb de foto van Marjolein Hordijk gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie