Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Marte Jongbloed antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik werk als docent taal & jeugdliteratuur op een pabo en ik heb dit schooljaar mijn MA Children’s Literature afgerond. Dat betekent dat ik de afgelopen jaren heel veel jeugdliteratuur heb gelezen. Ook deze zomer zal ik veel jeugdliteratuur lezen, maar ik verheug me ook op een aantal ‘grotemensenboeken’. Zo ben ik van plan om eindelijk ook in ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje te duiken. Ik ben er door alle goede recensies en alle gewonnen prijzen heel erg nieuwsgierig naar geworden. Ook heb ik op mijn e-reader een boek van Jenny Colgan gedownload. Ik heb wel eerder wat van haar gelezen en ik vind dat ze een fijne schrijfstijl heeft. Haar verhalen hebben vaart, en zijn zeker niet te zoet. Zo is ze niet bang om actuele, wat serieuzere thema’s, in haar boeken terug te laten komen, dus er zit vaak wat meer diepgang in dan je wellicht op het eerste gezicht zou verwachten. ‘Op goed geluk’ gaat over een vrouw die haar baan verliest bij de bibliotheek en dan min of meer per toeval besluit om een rondrijdend boekwinkeltje te beginnen in Schotland. Dat lijkt me nou het perfecte vakantieboek!

Nu ben ik nog op zoek naar een goede misdaadroman, want ook daar heb ik tijdens zo’n zomervakantie vaak zin in. Er zijn nog wat boeken van Elizabeth George waar ik nog niet aan toe ben gekomen en de laatste twee of drie boeken van Donna Leon heb ik ook nog niet gelezen. Ik zal ook wat ‘vakliteratuur’ lezen, zoals ‘The Fairy Tellers’ van Nicholas Jubber. Dat interessante boek gaat over de geschiedenis van sprookjes en ligt al een tijdje op me te wachten. Ongetwijfeld komen er nog wat boeken op mijn pad waar ik nu nog geen zicht op heb. Vaak gris ik ook iets mee van de tafel met nieuwe boeken in de bibliotheek, waar ik bijna wekelijks kom, en via mijn Kobo Plus abonnement ontdek ik ook vaak interessante voor mij nog onbekende titels. Daarnaast heb ik nog een paar boekenbonnen liggen, dus ik ga ook weer op ontdekkingstocht in de boekwinkel.

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Anjet Daanje – Het land van ooievaar en dromedaris
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen. 

Jenny Colgan – Op goed geluk
Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Nicholas Jubber – The Fairy Tellers
In this far-ranging quest, award-winning author Nicholas Jubber unearths the lives of the dreamers who made our most beloved fairy tales: inventors, thieves, rebels and forgotten geniuses who gave us classic tales such as ‘Cinderella’, ‘Hansel and Gretel’, ‘Beauty and the Beast’ and ‘Baba Yaga’. From the Middle Ages to the birth of modern children’s literature, they include a German apothecary’s daughter, a Syrian youth running away from a career in the souk and a Russian dissident embroiled in a plot to kill the tsar. Following these and other unlikely protagonists, we travel from the steaming cities of Italy and the Levant, under the dark branches of the Black Forest, deep into the tundra of Siberia and across the snowy fells of Lapland. In the process, we discover a fresh perspective on some of our most frequently told stories. Filled with adventure, tragedy and real-world magic, this bewitching book uncovers the stranger lives behind the strangest of tales.

de foto heb ik van Marte Jongbloed gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie