Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft vertaler en schrijver Sandra Hessels antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Nu de schoolvakantie dan echt is begonnen heb ik mezelf een heel lastige opdracht gegeven: boeken uitzoeken om deze zomer te lezen – naast de titels van komende vertalingen, uiteraard. Het is reuze lastig kiezen, maar ik vond het handig om even niet een serie te nemen, maar losse boeken. (Anders moet of de hele serie mee op vakantie, en wat als het dan tegenvalt of je toch iets anders wilt… Je kent het vast wel.)

Onlangs kwam er in een kinderboekengroep op Facebook een bericht voorbij waarin iemand het had over Carlos Ruiz Zafón. Zijn boeken lees ik graag in het Engels, want daar ben ik in mijn studietijd mee begonnen. De vertaling van Lucia Graves is ook echt geweldig. Zo werd ik helemaal fan van The Shadow of the Wind. Maar het vervolg vond ik wat minder, dus durfde ik niet meer zo goed verder te lezen. Tot iemand begon over Zafóns boeken voor een jonger publiek. Want ook die staan al een poos in mijn kast te wachten, dus heb ik er daarvan een uitgekozen: niet te dik, een losstaand verhaal en misschien zelfs geschikt om voor te lezen. Het is The Midnight Palace geworden.

Een tijd geleden leerde ik Lucy Strange kennen toen ik De zusjes uit het Verzonken Moeras las, in de heerlijke vertaling van Aleid van Eekelen-Benders. Ik heb voor deze zomer Het kasteel aan zee gekozen, ook omdat mijn zoon erg geïnteresseerd is in verhalen uit de oorlogstijd. Wie weet heeft hij ook iets aan dit boek.

Mijn nummer drie was een lukrake greep uit de kast. Een standalone voor de jeugd, vol Ierse mythologie: The Lost Girl King van Catherine Doyle. Ik ben er al een poosje nieuwsgierig naar en ik hou van Ierse verhalen, dus deze zomer hoop ik dit verhaal ook te gaan lezen.

En tot slot een titel, of eigenlijk twee, van Salman Rushdie. Het is lang geleden dat ik een van zijn werken las, ook omdat er een tijd geleden toch een soort leesdip is ontstaan. Rushdie verwerkt veel betekenis in zijn verhalen en die wil je toch ook graag meekrijgen, dus eigenlijk ‘durfde’ ik het een hele tijd niet meer aan om een van zijn werken te kiezen. Tot ik ontdekte dat ook hij een boek heeft geschreven dat zich prima leent voor een wat jonger publiek: Haroun and the Sea of Stories.

Dat boek is al wat ouder, maar heeft inmiddels een opvolger in Luka and the Fire of Life. Mijn versie bundelt de twee verhalen, en ik ben zowaar al begonnen in Haroun, en wat ben ik daar blij om. Zo fijn om een boek te hebben dat ik lees omdat ik het wil lezen (en niet hoef te vertalen, al zet je die knop met lezen bijna niet meer om), en dat ook nog vol mooie zinnen staat.

Een ander zomervoornemen (helaas niet mijn enige) is dat ik over een tijdje mijn boekenblog-achterstand weggewerkt wil hebben, zodat ik ook over boeken die ik nu lees vrij snel een bespreking kan plaatsen. Maar ik loop nog wat vertalingen en voorleesboeken achter… 

Een zomerse leesgroet!

Sandra

Wil je weten wat ik van deze (en vele andere) boeken vond ,of zoek je nog een leuke leestip? Kijk voor de Engelstalige boeken hier en voor de Nederlandstalige hier of volg me op Facebook/Instagram/Twitter voor recensies en uiteraard meer nieuws over toekomstige vertalingen 🙂

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Carlos Ruiz Zafón – The Midnight Palace
1916, Calcutta. A man pauses for breath outside the ruins of Jheeter’s Gate station knowing he has only hours to live. Pursued by assassins, he must ensure the safety of two newborn twins, before disappearing into the night to meet his fate.
1932. Ben and his friends are due to leave the orphanage which has been their home for sixteen years. Tonight will be the final meeting of their secret club, in the old ruin they christened The Midnight Palace. Then Ben discovers he has a sister – and together they learn the tragic story of their past, as a shadowy figures lures them to a terrifying showdown in the ruins of Jheeter’s Gate station.

Catherine Doyle – The Lost Girl King
Amy and Liam Bell have been packed off to stay at Gran’s house in the wilds of Connemara for the summer. Out for a walk on the first morning of their holiday, they trace the flight of a hawk to a nearby waterfall – only to watch the bird disappear through it. Intrigued, the children follow and soon realise they’ve discovered the entrance to Tír na nÓg, the legendary land of eternal youth. But they’ve been tricked. Almost immediately Liam is captured by a troop of headless horsemen who take him to Tarlock, the ruling sorcerer of Tír na nÓg, who is seeking the bones of a human child for a sinister new spell.

Lucy Strange – Ons kasteel aan zee
Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en griezelige verhalen over zeemonsters. Maar aan die zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar, en al snel beginnen er scheurtjes te ontstaan in het gelukkige gezin. Petra doet alles wat ze kan om de geheimen van het gezin te ontrafelen.

Salman Rushdie – Haroun and the Sea of Stories
Haroun’s father is the greatest of all storyletters. His magical stories bring laughter to the sad city of Alifbay. But one day something goes wrong and his father runs out of stories to tell. Haroun is determined to return the storyteller’s gift to his father. So he flies off on the back of the Hoopie bird to the Sea of Stories – and a fantastic adventure begins.

Salman Rushdie – Luka and the Fire of Life
On a beautiful starry night in the city of Kahani in the land of Alifbay a terrible thing happened: twelve-year-old Luka’s storyteller father, Rashid, fell suddenly and inexplicably into a sleep so deep that nothing and no one could rouse him. To save him from slipping away entirely, Luka must embark on a journey through the Magic World, encountering a slew of phantasmagorical obstacles along the way, to steal the Fire of Life, a seemingly impossible and exceedingly dangerous task.

de foto heb ik van Sandra Hessels gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie