Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Sanne Rooseboom antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik wil in de zomer deze biografie lezen. Hij ligt al een tijdje klaar, maar ik bewaar hem voor rustige dagen. Het dagboek van Etty Hillesum heeft grote indruk op me gemaakt toen ik het las als student. Ik vond veel van wat ze schreef stoer, mooi en er zat iets in haar verhalen wat ik heel herkenbaar vond, ze kwam heel dichtbij. Het is een oorlogsdagboek, maar het gaat vooral over mensen, over liefde, familie, over haar eigen ontwikkeling. Dat ze zo jong zou overlijden (in Auschwitz in 1943, ze was 29) maakt het nog veel indrukwekkender om haar stem zoveel jaren later te lezen. Nu is er deze biografie, met opnieuw veel dagboekfragmenten, maar ook meer over haar familie en over haar leven. Ik zie er naar uit het te lezen en vind het ook spannend: vind ik haar teksten nog even mooi als toen ik jong was? Ik denk het wel. 

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Judith Koelemeijer – Etty Hillesum
Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel. Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden? Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen. 

ik heb de foto van Sanne Rooseboom gekregen om te gebruiken bij dit blog

Geef een reactie