Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers, leesbevorderaars en lezers. Dit mag van alles zijn: een jeugdboek, een roman of een non-fictieboek. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke werkdag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft schrijver Yorick Goldewijk antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder een boek van Sjoerd Kuyper had gelezen, hoewel ik al lang nieuwsgierig naar zijn werk was. Nu heb ik onlangs van hem De weg naar Bergen gelezen. Ik herkende daarin zoveel wat hij schreef – over zijn schrijversschap natuurlijk, maar ook over het gezin zijn vrouw en waar ze van dromen. Hij vertelt over de aanloop naar het winnen van zijn Gouden Griffel voor Robin en God. Ik heb dat vorig jaar natuurlijk ook allemaal meegemaakt, en ik kan er nog steeds met ongeloof en verrukking op terugkijken, en ik vond het heerlijk om te lezen over zijn ervaring – over de onzekerheid, het ongeloof, de opluchting, het geheimhouden. Maar in De weg naar Bergen schrijft hij uiteraard ook over Bergen en Alkmaar en het voor mij zo bekende omliggende landschap. Bijna op elke bladzijde dacht ik: dat is grappig, dat ken ik, of: zoiets hadden wij ook. 

Dus ik voelde, heel kinderlijk misschien, een zekere verwantschap. 

Dat is natuurlijk fijn, maar daarom ga je nog niet meteen een boek van iemand lezen. Dat doe je omdat iemand heel goed kan schrijven, en dat bleek dus ook: hij schrijft vol humor, zelfspot, en met af en toe prachtige alinea’s die vooral niet hard hun best doen om mooi te zijn en die daardoor des te mooier zijn. Die wil je minstens twee keer opnieuw lezen. 

Dus, op naar een wat dikker boek van hem nu, en dan kies ik Hotel de grote L – want dat boek heeft me altijd al aangesproken, al was het alleen al om de titel en de beelden die het bij me opriep. Wellicht is het verhaal heel anders dan ik me verbeeld, maar ik ben ervan overtuigd dat het prachtig zal zijn.

Over het boek

klik op een boekomslag voor meer informatie over het boek

Sjoerd Kuyper – Hotel De grote L
Kos vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt – net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd – een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt,  dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen. Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden.

Geef een reactie