De 11-jarige Liz heeft een plaats veroverd in het tv-programma De grote vossenjacht. De deelnemers moeten trucs doorgronden om kans te maken op de erfenis van ‘De Grote Vos’, een wereldberoemde, raadselachtige illusionist. Maar Liz heeft haar eigen doel. De Vos heeft haar familie namelijk te gronde gericht. Zijn grootste succes heeft hij te danken een illusie die hij van de vader van Liz heeft gestolen. Dit is haar kans om die misdaad recht te zetten en haar familie weer bijeen te brengen. In het huis van de Vos bevindt zich een geheim dat de wereld van magie voor altijd zal veranderen, en Liz zal er alles aan doen om het te vinden…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Voor een diefstal wordt meestal geen reclame gemaakt. Dieven zenden hun misdaden niet uit op tv en ze hangen geen grote borden op waarop staat wat ze precies gaan doen. Er zullen ongetwijfeld dieven zijn die wel eens met een spandoek zwaaien op een muziekfestival, maar over het algemeen staan misdadigers niet graag in de belangstelling.
Maar toch…
…keek Liz naar een groot spandoek dat reclame maakte voor een diefstal. Die live op tv zou worden uitgezonden.
Oké, het woord ‘diefstal’ stond er niet letterlijk. Je moest tussen de regels door lezen, maar het was overduidelijk wat hier de bedoeling van was. (blz. 8)

Liz ziet een aankondiging voor een nieuw tv-programma, De grote vossenjacht, waarbij goochelaars verborgen raadsels gaan oplossen in het huis van een dode goochelaar. Liz staat met haar moeder in de rij om zich aan te melden als kandidaat. Ze vult het inschrijfformulier in en mag naar binnen.

De tent zat vol met een paar honderd verwachtingsvolle kandidaten, die allemaal met elkaar aan het kletsen waren. Vooraan hing een groot scherm en er was ook een podium. Liz koos een plekje achterin. Ze was opgelucht dat ze niet meer op haar been hoefde te leunen. Ze luisterde naar de gesprekken om haar heen. Iedereen was opgetogen. Sommige kandidaten vroegen zich af hoe moeilijk de wedstrijd zou zijn en anderen zeiden dat ze hoopten beroemde tv-sterren te worden. Liz was waarschijnlijk de enige persoon in de tent die wist wat er echt aan de hand was. Goede trucs hadden altijd een briljante afleiding nodig. En zij waren de afleiding.'(blz. 13)

Even later gaat het licht uit in de tent en op het scherm begint een filmpje te spelen. Het filmpje gaat over De Grote Vos, een mysterieuze goochelaar die altijd een vossenmasker op heeft tijdens optreden. Een paar weken terug is hij tijdens een voorstelling in een houten kast gestapt en verdwenen.

‘Niets duurt voor eeuwig. Maar laten we ter zake komen. Het grote probleem is dat ik niemand heb die mijn nalatenschap kan erven. Ik heb geen kinderen en de meeste van mijn verre familieleden vinden mij niet aardig. Toch heb ik een heleboel waardevolle geheimen. Ik wil deze geheimen nalaten aan iemand die ze echt waardeert. Daarom heb ik De grote vossenjacht georganiseerd. De afgelopen vijf jaar zijn er verschillende teams van aannemers en bouwvakkers in mijn huis geweest om met mijn ontwerpen aan de slag te gaan. Ik heb een reeks proeven laten bouwen om te testen wie mijn erfenis verdient. Zie het als een soort gigantische speurtocht naar mijn schatten! De belangrijkste regel van deze speurtocht is dat mensen die ouder zijn dan veertien niet mee mogen doen. Veertien is de leeftijd die ik had toen ik voor het eerst begon met goochelen. Het is een heel bijzondere leeftijd. Ik wil dat degene die mijn schatten wint mijn illusies aan een nieuwe generatie kan laten zien. Ik wil iemand die jong genoeg is om groot te dromen en die niet beperkt wordt door zorgen om commerciële belangen of een volwassen blik.’ Hij aarzelde even en dacht goed na over zijn volgende woorden. ‘De kunst van het goochelen is dromen over het onmogelijke en dat vervolgens mogelijk maken. In ieder van ons zit een onschuldig kind dat hiervan houdt. We willen ons verwonderen; we willen ergens in geloven. Ik wil dat de winnaar van deze wedstrijd en degene die mijn erfenis krijgt durft te dromen. Dus laat De grote vossenjacht beginnen. Ik wens iedereen die meedoet heel veel succes.’
Het scherm werd zwart. (blz. 18)

De presentatrice komt het podium uit en legt uit wat er nu gaat gebeuren. Alle aanwezige jongeren krijgen een goocheltruc te zien. Daarna worden ze om de beurt geïnterviewd. Uiteindelijk zullen er 4 jongeren uitgekozen worden die de komende dagen in tweetallen in het landhuis van De Grote Vos raadsels op gaan lossen. Tijdens haar interview vertelt Liz hoe de goocheltruc volgens haar gaat. De interviewer kijkt haar verbaasd aan en loopt de ruimte uit.

Ze stond op en verliet de ruimte door een deur aan de achterkant. Ongeveer een minuut later kwam ze terug met een man die Liz onmiddellijk herkende. Het was Dominic Drake. Zijn grijze haar, grijze baard en felgroene ogen maakten hem de lieveling van moeders over de hele wereld. Liz had artikelen gelezen waarin werd beweerd dat hij goochelen weer sexy had gemaakt. Dat was een kwestie van smaak. Hij had zijn kenmerkende zilveren wandelstok in zijn hand en droeg een groen shirt dat de kleur van zijn ogen nog meer liet opvallen. ‘Laat ons alleen.’ Drake stuurde Christina en de cameramannen weg.
‘Wie hebben we hier?’ vroeg hij.
Liz zei niets.
‘Dacht je dat je mij voor de gek kon houden?’
Liz zat doodstil.
‘Dacht je dat je hier gewoon kon binnenwandelen zonder dat iemand erachter zou komen wie je bent?’
‘Ik heb niets verkeerd gedaan,’ zei Liz. Maar haar stem klonk alsof hij van iemand anders was. En diegene was heel klein. En heel ver weg.
‘Jij bent Samuel Lions’ dochter, of niet soms?’
Liz schraapte haar keel en hoopte dat ze haar stem terug zou krijgen van het bange kind dat hem geleend had.
‘Ja,’ wist ze uit te brengen.
‘Je hebt de truc helemaal door. Dit is precies hoe de goochelaar het heeft gedaan. En het is niet eens een truc van je vader, toch?’
‘Nee.’
Hij aarzelde. Overwoog zijn mogelijkheden.
‘We hebben een paar problemen.’ Hij zuchtte. ‘Ten eerste vind ik niet dat meisjes zouden moeten goochelen. Meisjes zijn goede assistenten, maar het zijn geen showmannen. Het woord “showman” zegt genoeg. Het gaat tegen de natuur in. Maar daar komt natuurlijk nog bij dat we niet kunnen hebben dat een dochter van een goochelaar de wedstrijd wint zelfs niet als dat een mislukte goochelaar is. Dat zou er niet goed uitzien. Dus eigenlijk zou ik je eruit moeten gooien. Maar …’ Hij was even stil. ‘Ik wil een deal met je sluiten. Je mag in de wedstrijd blijven als je iets voor me doet.’
Hij glimlachte nu, maar zonder warmte. Toen gebaarde hij naar de achterkant van de bouwkeet. ‘Volg mij maar.’
Liz stond op en volgde hem. Hij hield de deur voor haar open.
‘Na jou,’ zei hij.
Wat Liz op dat moment had moeten doen, was de andere kant op lopen. Ze had zich moeten omdraaien en moeten wegrennen, zo snel als haar been haar kon dragen. Maar dat deed ze niet. In plaats daarvan stapte ze, dwaas als ze op dat moment was, de deur door. (blz. 32)

Waar neemt de man Liz mee naartoe? Heeft Liz iets fout gedaan? Mag ze wel of niet meedoen met De Grote Vossenjacht?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen als recensieboek van uitgeverij De Fontein
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, grappig, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Flavia Sorrentino. Het zijn versieringen aan het begin van de hoofdstukken.

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Liz is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik wil De Grote Vos ontmoeten en zijn huis bekijken
Waar speelt het verhaal zich af?
in het huis van De Grote Vos
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend en geheimzinnig verhaal over goocheltrucs en vriendschap
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Liz zoveel last van haar been heeft
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een serie. De hoofdpersoon heeft een handicap
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf een jaar of 9 die houden van geheimzinnige en spannende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen