Dinsdag 20 juni 2023

Vanmorgen had ik een gezellig gesprek met Danny De Vos op een terras in Antwerpen.

Danny De Vos: boeken op Ikvindlezenleuk | website

Interview

Ben je bezig met een boek?

Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen en verschillende facetten van het schrijven te ontdekken. Vorig jaar heb ik de vraag gekregen om het scenario te schrijven voor stripverhalen voor zangeres Camille. Deze strip wordt onderdeel van haar merchandise. Ik ben nu bezig met het scenario van deel 3. Het eerste deel komt in augustus uit. De illustrator is Renée Rienties (website).

Daarnaast is een goede vriend van mij, Rob Heirbaut, journalist bij de VRT op het gebied van Europa. Hij vraagt al jaren of ik een jeugdboek over Europa wil maken. Dat doen we nu samen. Het boek, Het geheim van Europa, komt volgend jaar uit. Dan is België 6 maanden voorzitter van de Europese Unie. Het boek gaat over veel verschillende onderwerpen, zoals discriminatie, sociale dumping, veilig speelgoed.

Twee jaar geleden schreef ik Ben ik wel normaal?, een mengeling van fictie en non-fictie. Dit boek over Europa heeft dat ook. Elk onderwerp heeft eerst een verhaal van 900 woorden, bijvoorbeeld over een kind dat zich vastplakt aan het asfalt en daarna geeft Rob meer duiding. Dit boek is bedoeld voor 10-14 jaar.

Ik wil graag weer een echt jeugdboek schrijven. Ik heb al een idee en ik ga volgend jaar schrijven. De inspiratie komt uit een liedje van Boudewijn de Groot.

Werk je vaker met mensen samen?

Samenwerken is leuk. Schrijfster Hetty van Aar vroeg me om samen te werken. Van haar heb ik geleerd om laagdrempelig te schrijven waardoor je een heel breed lezerspubliek trekt. Ik zag op de Boekenbeurs, waar ik samen met Hetty zat, hoe haar lezerspubliek is. Zonder laagdrempelige boeken zouden veel kinderen niet lezen. Op de Boekenbeurs was elk jaar een scholendag. Zo krijgen kinderen de gelegenheid om schrijvers te ontmoeten. Hiermee plant je zaadjes bij kinderen voor boeken en lezen.

Heb je schrijfroutines?

Ik probeer elke dag te schrijven. Ik sta vroeg op en schrijf dan een paar uur. Daarnaast heb ik nog een job. Ik vind het fijn om met totaal andere dingen bezit te zijn. Dat geeft ook inspiratie. Ik heb ooit voor werk een cursus zakelijk schrijven gedaan. Daar heb ik veel aan.

Ik schrijf aan mijn bureau. Het is hier erg rommelig en doet denken aan het magazijn van een krantenwinkel. Maar eigenlijk kan ik overal schrijven.

Ik heb geleerd om een boek te plannen. Het helpt om een goede synopsis te schrijven. De planning moet wel flexibiliteit toelaten, want tijdens het schrijven lopen dingen wel eens anders dan gedacht. Bij strips is een synopsis echt nodig. Ik heb 46 bladzijden en dat betekent dat ik 46 cliffhangertjes nodig heb. Ik maak eerst een overzicht van het hele verhaal en ga het dan uitschrijven.

Voor Het geheim van Europa heb ik ook een schema gemaakt, zodat duidelijk is waar welke onderwerpen in het boek komen. Ik wil nooit meer meemaken wat bij mijn eerste boek gebeurde. De redacteur wilde hoofdstukken verplaatsen. Ik moest toen veel herschrijven en dat koste moeite. Ik luister goed naar de redacteur.

Wilde je altijd schrijver worden?

Het idee om schrijver te worden vond ik als kind al fantastisch. Ik ging altijd naar de Boekenbeurs in Antwerpen. Daar zag je schrijvers in het echt. Ik zag mijn droom in werkelijkheid. Ik durfde pas laat (toen ik 40 jaar was) iets naar uitgevers te sturen. Als je je ding gevonden hebt, bijvoorbeeld schrijven, moet je daar je energie insteken.

Door het schrijven kan ik mijn creativiteit uitleven. Als schrijver ging er een nieuwe wereld voor me open met mensen en evenementen. Ik ontmoet andere schrijvers, enthousiaste leerkrachten en leerlingen. Ik geef ook schrijfworkshops.

Hou je van lezen?

Enorm. Ik lees mijn hele leven al. Vroeger hadden we thuis nauwelijks boeken. We hadden wel veel strips thuis. De bib in ons dorp had weinig jeugdboeken. Later als tiener kwamen er meer boeken thuis. Ik heb nu niet genoeg tijd om veel te lezen, maar ik lees nog wel.

Ik las boeken van De Kameleon, Enid Blyton en strips. Ooit was ik met mijn vader in een speelgoedwinkel waar ze ook boeken verkochten. Ik mocht een boek uitkiezen. Er stonden zo’n 10 delen van De Kameleon en ik kon niet kiezen. Mijn vader kocht ze toen allemaal.

Toen ik jong was ben ik begonnen aan Simon Carmiggelt. Inmiddels heb ik alles van hem 5x gelezen. Hij is een grote inspiratiebron.

Ik heb altijd meer Nederlandse dan Vlaamse schrijvers gelezen. Ik woonde aan de grens met Nederland. Nederlandse boeken waren avontuurlijker.

Wat lees je nu?

Ik lees meerdere boeken tegelijk. Ik lees nu Lessen van Ian McEwan, Terug op de achterbank van Olivier Willemsen (pijnlijk en ontroerend). Ik heb net Scherven van Bret Easton Ellis uit. Op de plank staan De Reynaert van Frits van Oostrom, biografieën (o.a. over de zanger van AC/DC) en ik bestelde net het boek van Joost Prinsen met stukjes over mannen. Ik lees ook boeken van bevriende schrijvers en kinderboeken. ik heb Lampje van Annet Schaap gekocht en dat is zo’n mooi boek.

Welk personage uit je eigen boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Ik wil mijn eerste hoofdpersonage, Melle Kriekemans, ontmoeten. In elk personage zit natuurlijk van jezelf. Melle is zo iemand aan wie je wilt zeggen dat het goed komt: geloof in jezelf en je dromen.

Dit is wel een moeilijke vraag. Ik keer eigenlijk niet meer terug naar verhalen/boeken die gepubliceerd zijn. Ik lees natuurlijk wel stukjes voor uit mijn boeken.

Wil je nog iets vertellen wat ik niet gevraagd heb?

Ik vind het heel jammer dat mijn favoriete eigen boek, Ben ik wel normaal?, weinig weerklank heeft gekregen in de media. Het is een goed boek waar lezers wat aan hebben. Dat hoor ik ook van lezers. Dus… lees dit boek!