Interview met Pen Stewart

Woensdag 7 juni 2023

Vandaag sprak ik op een bankje in een park in Antwerpen met Pen Stewart. Pen Stewart schrijft fantasyverhalen voor jongeren.

Interview

Werk je naast het schrijven?

Ik ben leescoach, maar ik heb er nog een baan naast. Over 2 jaar zou ik graag zowel boeken schrijven als werken als leescoach. Later dit jaar ga ik een auteursresidentie doen via Literatuur Vlaanderen. Hiervoor kom ik een semester lang op één school waarbij ik met leerlingen activiteiten doe op het gebied van lezen en schrijven.

Ik wil graag schrijfcursussen geven op scholen. Het liefst gericht op hoogbegaafdheid en fantasy. Hoogbegaafden lezen meer fantasyboeken. Voor corona was ik bezig om een schrijftraject over fantasy op te zetten. Ik doe nu een schrijftraject op een zorgschool in Kortrijk. Dit gaat via Literatuur Vlaanderen. Deze leerlingen schrijven verhalen voor hun werkdoelgroep, bv. kinderen of demente bejaarden.

Schrijf je elke dag?

Nee, ik schrijf niet elke dag. Ben wel elke dag met mijn bedrijf bezig (administratie doen, netwerken).

Heb je een schrijfplek?

Nog niet. Mijn schrijfplek komt in het souterrain en wordt nu ingericht. Hier kan ik ook schilderen.

Je schrijft zelf fantasyverhalen. Is er genoeg aandacht voor fantasy in Nederland en België?

Mijn boeken zijn door verschillende uitgeverijen uitgegeven. Wintercode door uitgeverij Quasis, Onderuniversum door uitgeverij Hamley Books. Mijn volgende boek komt bij Hamley Books als e-boek uit en mijn novelle, het vervolg op Wintercode, ga ik zelf uitgeven.

Er zijn weinig uitgeverijen die fantasy uitgeven. Ik denk dat uitgeverijen hier meer aandacht voor zouden moeten hebben. Ik ben nu bezig met een fantasyreeks voor 9-12 jaar. Ik ben hiervoor nog op zoek naar een uitgeverij. Daarnaast ben ik een vervolgverhaal op Wintercode aan het herschrijven. Ook hier heb ik nog geen uitgever voor.

Ik heb dit jaar mijn korte verhaal De distortiaanse linie herschreven tot een novelle. Mijn dochter heeft de cover gemaakt. Het verhaal is al 10 jaar oud en speelde zich in New York. Ik heb het verhaal herschreven naar Amsterdam. Ik geef deze novelle zelf uit en dat wordt waarschijnlijk lente volgend jaar.

Er komt dit jaar een verhalenbundel uit met een verhaal van mij er in. De bundel heet Wake, de laatste uren van het jaar en het vertelt het verhaal van vijf feestdagen die op oudejaarsnacht 1926 in Chicago afscheid nemen van Oudejaar. De andere verhalen worden geschreven door Morgan Blade, Petra Doorn, Mathias Maho en Dimitri Balcaen. Deze bundel zal voor het eerst op FACTS in Gent te koop zijn.

Er is een nieuw tijdschrift opgericht voor fantasyverhalen, In Tenebris. Tijdschrift voor Fantastiek. Het eerste nummer komt in augustus uit en daar staat een verhaal van mij in. Dit tijdschrift zal waarschijnlijk 2 keer per jaar worden uitgegeven.

Waar gaat jouw nieuwste boek, Onderuniversum, over?

Onderuniversum speelt zich 600 jaar in de toekomst af. Europa is een woestijn geworden. Er zijn geen landen meer, maar wel stadsstaten. In de stadsstaat Amsterdam wonen burgerrechtlozen op de boden van de opgedroogde grachten. De stadstaten zijn met elkaar in oorlog. Burgerrechtlozen worden met een wedstrijd uitgedaagd om water te stelen in andere stadsstaten. Als het dat lukt krijgen ze burgerrechten. Als gevolg van explosies afkomstig van de kerncentrale in Doel is er door nucleaire smelting een magisch universum onder Antwerpen ontstaan. In dit onderuniversum komen vreemde wezens tevoorschijn.

Wat lees je nu?

Ik lees nu Westheart Kill. Dit boek komt pas in 2024 uit. Ik heb dit boek als ARC (Advanced Reader Copy) gevonden op de London Book Fair.

Wat voor boeken las je vroeger?

Ik las veel fantasieverhalen. Mijn favoriete boek is het eerste boek van Narnia en dan vooral de scène waarin Lucy de leeuw ontmoet bij de lantaarnpaal. Verder vond ik De dieren van het Duitenbos erg mooi en dat kwam door de illustraties van Thé Tjong-Khing.

Ik was fan van de boeken van Thea Beckman. Ik las o.a. haar trilogie van Geef me de ruimte en de trilogie van Kinderen van Moeder Aarde.

Welk personage uit je eigen boeken zou je willen ontmoeten?

Ik wil hertogin Sia Nebura Raven uit Wintercode willen ontmoeten. Zij is een spionne en een van de meest geliefde personages. Ze is kwetsbaar, gevoelig en moedig. Een rijk personage.