Woensdag 14 juni 2023

Vanmiddag interviewde ik schrijver Stefan Boonen en illustrator Melvin (echte naam: Wout Schildermans) op een terrasje in de buurt van Centraal Station Antwerpen.

Interview

Hoe werken jullie samen aan een boek?

Een verhaal van ons begint vaak op een terras. Ons doel is om een Europees verhaal te maken, een verhaal geschikt voor iedereen. Tijdens het praten ontstaat er een idee. Dan plannen we een weekendje dag en zijn we twee dagen weg. Het is inspirerend en motiverend. We brainstormen, wandelen en denken. We hebben onze boekjes mee om dingen op te schrijven en te tekenen. Alles kan dan gezegd en getekend worden. Een groot deel van onze teksten en tekeningen komen niet terug in het boek. We verkennen op deze manier alle mogelijkheden van het verhaal. Fijn om even weg te zijn uit je eigen habitat en geen afleiding te hebben.

We zijn nu voor het eerst samen bezig met een prentenboek. Dat hebben we samen nog nooit gedaan. We zijn ook bezig met een piratenboek en dat worden 2-3 delen.

Wat doen jullie nog meer samen?

We organiseren het Kabaalfestival, een boekenfestival voor kinderen. We vonden dat er te weinig festivals voor kinderen zijn. We zijn dit in 2021 zelf gaan organiseren. Het was bedoeld als klein festival, maar dat is het niet gebleven. Dit jaar waren er 700 personen per dag. Er zijn nu 3 edities geweest en we zijn bezig met het organiseren van nummer 4. Die zal in maart 2024 zijn in Antwerpen. Het is een gratis festival met auteurs, illustratoren en workshops. Het is erg leuk om te doen, maar het organiseren kost veel tijd en geld.

We zijn ook een paar keer voor onze boeken op reis geweest. Het is heel speciaal en leuk om uitgenodigd te worden. Onze boeken zijn onder andere vertaald in het Italiaans en Duits. Dit jaar gaan we nog naar Italië en Estland.

We hebben ook samen theatervoorstellingen gemaakt van onze boeken. Dat was erg leuk om te doen. Voor deze voorstellingen schreven we muziek. We traden op voor groepen van 200-300 kinderen. Vanwege corona moesten we stoppen met de tournee. We treden nog wel samen op, maar niet meer als theatervoorstelling.

Schrijf of illustreer je elke dag?

Wout: ik heb dit jaar deeltijds lesgegeven. Was daardoor minder bezig met illustreren. We kunnen allebei schakelen tussen activiteiten en meerdere dingen per week doen. Voor een boek heb ik langere tijd nodig om illustraties uit te werken. Ik heb tijd nodig om in het verhaal te komen, de personages uit te werken en te leren kennen. Ik werk in mijn atelier en heb altijd muziek aan. Als ik op vakantie ben heb ik altijd mijn sketchboek mee. Er komen in 2024 meerdere boeken uit, dus ik heb heel veel voorbereidend werk gedaan…

Stefan: voor corona schreef ik ‘s middags in café’s. Ik heb tien jaar in hetzelfde café geschreven. Dat café bestaat nu niet meer. Ik schrijf nu thuis aan mijn bureau.

Als schrijver/illustrator ben je vaak alleen bezig met een boek. We geven nu ook auteurslezingen.

Houden jullie van lezen?

Stefan: ja, ik ben een groot lezer. Ik ben begonnen met schrijven, omdat ik al veel gelezen had. Ik wilde het zelf doen. Ik lees heel breed. Ik lees af en toe kinderboeken, maar ik lees vooral fictie en non-fictie. Ik lees nu Een klein detail van Adania Shibli. Ik denk dat dit verhaal slecht zal aflopen. Dat vind ik niet erg, maar ik vind wel dat er in kinderboeken hoop en licht moet zijn aan het einde van het verhaal.

Melvin: ik lees minder. Ik ben vooral een vakantielezer. Ik lees veel graphic novels. Ik ben nu al 3 maanden bezig met De Bourgondiërs van Bart van Loo en hiervoor heb ik Mythos van Stephen Fry gelezen.

Als maker moet je ook lezen. Het is ook leuk als maker om te verwijzen naar andere boeken, muziek en cultuur. Cultuur ontstaat dankzij verbinding.

Welk personage uit je eigen boeken zou je in het echt willen ontmoeten?

Wout: ik ontmoet mijn personages elke dag als ik ze teken. Er zit veel van mezelf in mijn illustraties.

Stefan: ik heb ze natuurlijk al ontmoet tijdens het schrijven. Aan de andere kant heb ik ook het gevoel dat ik ze niet kan ontmoeten, omdat ze niet echt zijn.

Willen jullie nog iets vertellen wat ik niet gevraagd heb?

Er wordt misschien een stop motionfilm gemaakt van ons boek. Iemand heeft al een pop van de mammoet gemaakt met belichting. Hij heeft dit ons laten zien en het ziet er geweldig uit.

de foto heb ik gekregen van Stefan Boonen om te gebruiken bij dit interview. Ik ben helaas vergeten om zelf een foto te maken bij het interview