Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Het was de eerste avond in ons eigen huis. Mijn drie grote broers zaten door elkaar heen te praten en ik bekeek het etensbord op de tafel voor me, ik bekeek het grote raam en de muren.
Soms ben ik een beetje langzaam, denk ik, want nu pas drong het echt tot me door: we mochten blijven. We hoefden niet terug naar ons land.
We hadden eindelijk een keuken die alleen voor ons was, we hadden eigen slaapkamers, een eigen douche, een eigen wc, en zelfs een tuin.
Maar ontbrak er niet iets?
Ik zette mijn vork rechtop, klemde mijn vuist eromheen, wachtte tot het even stil werd en zei toen: ‘Bij een huis hoort een huisdier. Dat vind ik.’ (blz. 5)

Roya is negen jaar en woont sinds een tijdje met haar broers en ouders in Nederland. Ze zijn gevlucht vanuit Afghanistan. Ze hebben een verblijfsvergunning gekregen en nu wil Roya een huisdier. Ze wil een konijn. Samen met haar broers gaat ze naar de dierenwinkel en daar kiest ze een konijn uit. Ze noemt haar konijn Misjka. Als ze weer thuis zijn neemt ze Misjka mee naar haar kamer.

Ik lag op mijn bed en Misjka lag op mijn buik. Ik had de deur goed dichtgedaan, want nu moest Misjka mij leren kennen.
‘Hoi,’ zei ik tegen hem.
‘Ik ben Roya en ik ben negen. Ik ben geboren in Afghanistan. We hadden een huis in de hoofdstad, met rozen in de tuin en duiven op het dak, maar ik weet er niet zoveel meer van.
Toen ik drie was zijn we op reis gegaan. Papa had meisjes lesgegeven, en dat mocht niet. Hij had ook vrije gedachten, en die mochten ook niet. Ik weet niet precies wat vrije gedachten zijn, maar volgens mij denkt mama hetzelfde als papa, dus mama had ook vrije gedachten – en dat was dus gevaarlijk, want dat wil de regering daar niet.
We konden niet in Afghanistan blijven want dan zouden ze papa in de gevangenis gooien, en Bashir misschien ook, en daarna Hamayun en Navid, als ze wat ouder waren. En toen gingen we op weg naar een ander land. Met het vliegtuig, met de trein, met een busje, maar vooral: lopend. Want het moest in het geheim.
Zomaar naar een ander land vertrekken is verboden, wist je dat?
We werden dus gesmokkeld. Door mensensmokkelaars. Daarom heette onze reis ook geen reis, maar vlucht. We waren vluchtelingen. (blz. 13)

Roya wil dat Misjka haar leert kennen. Ze begint te vertellen, maar omdat ze nog maar drie jaar was toen ze uit Afghanistan weg gingen weet ze niet precies wat ze aan Misjka moet vertellen. Maar haar broers kunnen haar dat wel vertellen.

Hij deed de deur weer dicht en liep al bijna weg, maar net voor ik zijn gezicht helemaal zag verdwijnen, zei ik: ‘Hamu!’ Ik eh… was hem net een beetje aan het vertellen over…’
Hamayun had de deur weer opengedaan en ging nu op de stoel zitten die bij mijn bureautje stond.
Ik pakte Misjka met allebei mijn handen op, tilde hem voor mijn ogen, zodat ik Hamayun niet aan hoefde te kijken, en zei: ‘… over onze reis. Over onze vlucht.’
‘Goed idee,’ zei Hamayun.
‘Ja?’ Vroeg ik. Ik liet Misjka weer zakken. ‘Maar ik weer er bijna niks meer van. Dat is toch raar? Mama en papa vertellen wel over vroeger, toen we nog in Kabul woonden. En ik weet nog best veel van het eerste azc, en van het tweede ook. Maar we zijn een halfjaar onderweg geweest en ik weet helemaal niet meer hoe het toen was.’
Ik tilde Misjka nog een keer voor mijn gezicht. Ik zei: ‘Misjka wil het ook graag weten.’
Ik had het nog steeds warm, ik was een beetje kinderachtig aan het doen, geloof ik.
Maar toen zei Hamayun: ‘Ik was erbij. De hele tijd. Wat willen Misjka en jij weten?’ (blz. 51)

Hamayun begint te vertellen en Roya en Misjka luisteren naar hem. Roya kan zich nu al niet meer voorstellen dat Misjka er niet was…


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, grappig, ontroerend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn van Annet Schaap en ze laten Roya en haar konijn Miskja zien. Het zijn sfeervolle illustraties

Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Roya
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou de hele familie willen ontmoeten. Lijkt me gezellig om Misjka te knuffelen en lekker te eten en praten met de familie
Waar speelt het verhaal zich af?
in het huis van Roya en haar familie en in de omgeving
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een ontroerend verhaal over een vluchtelinggezin. Ik moest huilen bij de spreekbeurt van Roya
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik vind het niet leuk dat Misjka opeens weg is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor kinderen vanaf een jaar of 7 die houden van mooie verhalen over vriendschap
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen