Jaren geleden schreef ik Sinterklaas en de Pieten een brief met de vraag of ik bij hen langs kon komen. Ze moesten er lang over nadenken, maar toen mocht ik één week logeren op het landgoed in Spanje. Ik tekende het grote huis, de werkplaats, de stoomboot, de Sint-Nicolaasschool en de hofjes van de Thuispieten. Het werd een prentenboek met wel duizend verhalen. Omdat er sindsdien zoveel is veranderd, ben ik opnieuw naar Spanje gegaan met de trein van kwart over twee. In Madrid werd ik opgehaald met een gloednieuwe Pietenbus. Ik verbleef in hetzelfde oude huisje naast het grote huis, met uitzicht op zee. Wat bleek: alle Pieten wonen nu in een door henzelf ontworpen Pietenflat, compleet met klimmuur. De zolder is omgebouwd tot bibliotheek en er hangt een enorm flatscreen om naar films te kijken of te gamen. De stoomboot is ook verbeterd. De meeste Pieten slapen nu bovendeks, behalve degenen die dat niet willen. De steenkolen worden binnenkort vervangen door elektriciteit of waterstof. De zonnepanelen zijn al geïnstalleerd. Ik vermoed dat iedereen een mobiele telefoon heeft, zelfs Sinterklaas! Maar dat heb ik niet durven vragen. In ons land is ook veel veranderd in al die jaren: meer fietspaden, bakfietsen, elektrische fietsen en verbouwde huizen. Ook zijn er meer mensen. Helemaal nieuw is de trainingsdag voor Hulppieten! Grote mensen kunnen zich voor deze dag opgeven. Na een stevige training, afgerond met een examen, kunnen zij een diploma Tijdelijke Hulppiet halen (3 jaar geldig!). Alles wat ik heb gezien, heb ik getekend. Het resultaat is dit prentenboek.

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, interessant, mooi, realistisch, verrassend, vrolijk
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
De gekleurde illustraties zijn gemaakt door Charlotte Dematons. Het is leuk om de illustraties van dit boek te vergelijken met het vorige boek over Sinterklaas (bekijk hier meer informatie over dat boek)

Waar gaat het verhaal over?
Het is een tekstloos prentenboek waarin je kunt zien hoe Sinterklaas en de Pieten wonen, met de boot reizen en wat ze in Nederland doen begin december
Wie is de hoofdpersoon?
Sinterklaas en de Pieten
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
ik zou heel graag in bibliotheek in Spanje willen kijken. Ik ben heel benieuwd welke boeken er allemaal staan en ik hoop dat Bibliotheekpiet me hier meer over kan vertellen
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in Spanje, op de boot en in Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
de illustraties laten zien hoe Sinterklaas en de Pieten wonen en wat ze allemaal doen. Vooral het Pietenhuis vind ik erg leuk. Elke Piet heeft een eigen kamer en alle kamers zien er anders uit. Je blijft naar de details van de tekeningen kijken…
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
geen idee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Charlotte Dematons heeft de originele illustraties van haar Sinterklaasboek uit 2007 overgeschilderd en hierdoor aangepast aan de tegenwoordige tijd. Er is veel veranderd, maar toch voelt het net zo vertrouwd als Sinterklaas altijd al was. Bij mijn boek zit ook een Sinterklaaskrant waarin o.a. interviews staan met verschillende Pieten. Zij vertellen o.a. waarom er een Pietenhuis is gebouwd in Spanje.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen die van Sinterklaas en de Pieten houdt
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

Geef een reactie