Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Mathilde

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Vandaag geeft Mathilde zelf antwoord op deze vraag. Mathilde is de oprichter en eigenaar van Ikvindlezenleuk & IkvindlezenNIETleuk. Een echte leesbevorderaar dus. Ze is verslaafd aan lezen en wil haar enthousiasme voor lezen en boeken graag delen met de hele wereld. Maar vooral wil ze laten zien hoeveel mooie boeken er bestaan. Je kunt Mathilde volgen op Instagram en/of Facebook.

Deze boeken wil ik deze zomer lezen

Deze zomer woon ik tijdelijk in Groningen om op een huis te passen. Ik hoop op mooi weer, want dan lees ik meer dan met slecht weer.

The left-handed booksellers van London van Garth Nix heb ik al een tijdje in mijn digitale kast staan. Ik zag dit boek twee jaar geleden in Londen in de boekwinkel liggen, maar heb het toen niet meegenomen. Daar had ik spijt van en toen heb ik het e-boek gekocht. Ik heb al meerdere boeken van Garth Nix gelezen en ik hou van fantasyverhalen. Ik vind het omslag mooi en ben heel benieuwd naar het verhaal. Het verhaal speelt zich af in Londen en dat is een van mijn favoriete steden. Dus… Londen en boeken, dat moet een goede combinatie voor een verhaal zijn.

Daarnaast wil ik de Nederlandse nominaties voor Beste Boek voor Jongeren lezen. Zo kan ik zelf kijken welk boek deze prijs volgens mij zou moeten winnen. Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch heb ik al gelezen, omdat dit boek genomineerd was voor de Prijs van de Jonge Jury (en deze prijs ook gewonnen heeft).

Meer informatie over de boeken

Anna van Praag – Jona
Jona woont met zijn vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Ze leiden een rustig en teruggetrokken leven, met als terugkerend patroon hun joodse rituelen. Maar als Jona voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op de kop te staan. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is namelijk Jona’s grootmoeder. Ze heeft beginnende Alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Is Simon een bestaand persoon, een echte herinnering of een waandenkbeeld dat door haar dementie wordt veroorzaakt? Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder en maakt zich zorgen over haar gezondheid. De spanningen lopen steeds hoger op…

Erna Sassen – Neem nooit een beste vriend
Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is het Sergio. 

Garth Nix – The left-handed booksellers of London
In a slightly alternate London in 1983, Susan Arkshaw is looking for her father, a man she has never met. Crime boss Frank Thringley might be able to help her, but Susan doesn’t get time to ask Frank any questions before he is turned to dust by the prick of a silver hatpin in the hands of the outrageously attractive Merlin. Merlin is a young left-handed bookseller (one of the fighting ones), who with the right-handed booksellers (the intellectual ones), are an extended family of magical beings who police the mythic and legendary Old World when it intrudes on the modern world, in addition to running several bookshops. Susan’s search for her father begins with her mother’s possibly misremembered or misspelt surnames, a reading room ticket, and a silver cigarette case engraved with something that might be a coat of arms. Merlin has a quest of his own, to find the Old World entity who used ordinary criminals to kill his mother. As he and his sister, the right-handed bookseller Vivien, tread in the path of a botched or covered-up police investigation from years past, they find this quest strangely overlaps with Susan’s. Who or what was her father? Susan, Merlin, and Vivien must find out, as the Old World erupts dangerously into the New.

Tiemen Hiemstra – W.
W. is drie jaar geleden verdwenen. W. is slechts de werkelijkheid. W. zuigt wandelende takken op met een kruimeldief. W. begraaft zijn tranen onder het meer. W. grijnst onoverwinnelijk in de beveiligingscamera. W. schudt zijn hoofd en klimt verder naar beneden. W. knipt de zaklantaarn uit. W. is terug.

Jeffrey Spalburg – Ik ben jullie meester
James Spalburg wordt op achtjarige leeftijd de man in het huis: zijn vader is afwezig, zijn oudere broer overlijdt. James verkoopt zes dagen per week eieren op de markt, timmert speelgoed voor zijn jonge broertje en zusje en doet het ook nog eens goed op school. Als hij zestien is, komt hij al voor de klas te staan. Enkele jaren later besluit zijn moeder dat de getalenteerde docent wiskunde naar Nederland moet. In 1950 komt hij na achttien dagen varen aan in Amsterdam en vindt een baan in Badhoevedorp – de allereerste zwarte docent van het dorp. Uiteindelijk komt hij terecht in Hengelo, waar mensen van kleur nog zeldzamer zijn en zoon Jeffrey geboren wordt. Jeffrey heeft veel vragen over het verleden van zijn zwijgzame vader, die hem een exemplaar van Anton de Koms Wij slaven van Suriname gaf toen Jeffrey aan hem vroeg: waar komen wij vandaan?