Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Martijn

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Vandaag geeft Martijn antwoord op deze vraag. Martijn is leerkracht/docent en lezer.

Deze boeken wil ik deze zomer lezen

In aanloop naar mijn 50e verjaardag lees ik dit jaar alle boekenweekgeschenken van de afgelopen 50 jaar, elke week een. Ik ben bij 2010, dus nog 14 te gaan. Daarnaast wil ik ‘de schaduw van de wind’ en ‘de tijgerkat’ lezen – volgens Spaanse en Siciliaanse collega’s mooiste ‘moderne’ boek uit/over hun (ei)land. (Ik heb net de Toverberg en Zwervers gelezen, aanraders van Duitse en Noorse collega) – hopelijk ook nog wat nieuwe jeugdliteratuur om na de zomer mijn leerlingen te enthousiasmeren

Meer informatie

Carlos Ruiz Zafón – De schaduw van de wind
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meergenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neem Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver . En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt. 

Giuseppe Tomasi di Lampedusa – De tijgerkat
In 1860 landt Garibaldi bij Marsala om Sicilië in te lijven bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië. Het is gedaan met de Bourbons en met de feodaliteit: de platte, berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, maar voelt zich machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in zijn studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi weet zich wel aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij kiest de kant van Garibaldi, trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester en zal een hoge positie bekleden in de nieuwe staat.