Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Stevie

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Vandaag geeft Stevie antwoord op deze vraag. Stevie is leerkracht/docent, schrijver, leesbevorderaar en lezer. Je kunt haar volgen op Instagram.

Deze boeken wil ik deze zomer lezen

Julia en de haai, De schaduwen van Radovar – Marloes Morshuis (want al haar andere boeken zijn fantastisch!), De trein van 4 over 12

Meer informatie

Connie Palmkvist – De trein van vier over twaalf
Waarom gaan ouders dood? Hoe kan het dat dat is toegestaan? Nicolaus is nog maar een kind en ouders zouden niet moeten sterven. Maar op deze avond in juli is niets zoals het zou moeten zijn. De twaalfjarige Nicolaus zit samen met zijn vader aan zijn moeders ziekbed. Nicolaus wil maar één ding, weg uit de ziekenhuiskamer! In de lift ziet hij een knopje dat er eerst nog niet zat. Nieuwsgierig drukt Nicolaus op het knopje. De liftdeuren sluiten en hij wordt naar een vreemde, onbekende verdieping gebracht. Nicolaus is op het Laatste Station gearriveerd; de plek waar iedereen ooit heen zal gaan. Toch? Op de een of andere manier is de tijd gestopt, twee minuten voordat zijn moeder overlijdt. Maar wat doe je als je erachter komt dat je de tijd stil kunt laten staan en zelfs door de tijd kunt reizen? Kun je het verleden veranderen? Of de toekomst?

Kiran Millwood Hargrave – Julia en de haai
Als Julia’s vader de opdracht krijgt om een vuurtoren te automatiseren, verhuist het hele gezin in de zomer naar het afgelegen eiland Unst. Julia’s moeder, een zeebioloog, stort zich op het vinden van de Groenlandse haai, die honderden jaren oud kan worden en misschien iets kan betekenen voor de geneeskunde. Terwijl Julia langzaam haar weg probeert te vinden op het eiland, waar maar een paar kinderen wonen, wordt haar moeder steeds fanatieker en obsessiever in haar zoektocht. Zo fanatiek, dat het hun hele gezin uit elkaar drijft. Julia ziet maar één oplossing: zelf de Groenlandse haai vinden…

Marloes Morshuis – De schaduwen van Radovar
Jona woont met haar ouders, broertje en oma in Sterrenlicht: een van de enorme flats van Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van de familiescore, een puntensysteem dat je positie bepaalt. Families die hard genoeg werken en zo voldoende punten verdienen, klimmen letterlijk op in de stad. Wie te veel minpunten scoort eindigt oals Ondergronder – of erger nog, in een Onderwijk. De regels in de stad zijn streng. Zo mag niemand zonder toestemming naar buiten, zijn planten en dieren verboden en leveren onvoldoendes op school ook minpunten op. Het grooste deel vande mensen heeft zich naar het systeem geschikt. Wie hard werkt, kan een luxe leven leiden. maar doe je niet mee, dan stort je je hele familie in het verderf. Daarom zwijgt Jona. Ze protesteert niet, maar onttrekt zich zoveel mogelijk aan het Sterrenlicht-bestaan. Haar enige vriend is de vreemde klusjesman Zalman, die geïsoleerd diep onder de grond woont. Maar dan maakt Jona hardhandig kennis met de schaduwkanten van Radovar. Zo moet oma verplicht naar een 75-plus-gebouw en blijken de schoonmaakploegen van de Grijze Brigade niet alleen de straten schoon te vegen. Als Jona stiekem naar buiten sluipt en de zwerfjongen Kilian tegenkomt, raakt ze langzaam betrokken bij een verzetsgroep die de ware aard van Radovar wil onthullen. Jona ontdekt dat de schaduwen van de stad meer verbergen dan ze dacht en komt in groot gevaar.