Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Toin Duijx

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Vandaag geeft Toin antwoord op deze vraag. Toin is recensent en lezer. Je kunt Toin volgen op Facebook

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Deze zomer ga ik het boek herlezen waarover ik ruim tien jaar geleden mijn eerste recensie voor het ‘Friesch Dagblad’ schreef: ‘Het hanengevecht ’van Hans Hagen. De zomer is heel geschikt voor het herlezen van boeken, met mooi of slecht weer, dat maakt voor het lezen van boeken niets uit.

Pio heeft toen hij met een aantal toeristen en Ronel, hun begeleider, naar een waterval ging om iets bij te verdienen met het dragen van de koelbox met flesjes en ijs, een jonge haan gevonden en die haan zal hem nu bij het hanengevecht rijk gaan maken. In het stadion zal het hanengevecht plaatsvinden. Tot in detail beschrijft Hans Hagen hoe de voorbereidingen voor het gevecht plaatsvinden. Hoe de scherpe mesjes aan de poten van de hanen worden gebonden. Hoe sommige hanen doping krijgen. Hoe de hanen tegen elkaar opgezet worden. Het wordt allemaal beschreven zonder een waardeoordeel over de hanengevechten te geven. Voor Pio is het gevecht van levensbelang, want door het geld dat hij hoopt te verdienen kan hij weer naar school. Omdat zijn vader al het geld heeft vergokt bij eerdere gevechten en geen werk heeft, moest Pio van school en allerlei klussen doen om bij te dragen aan het levensonderhoud van het gezin.

Uiteraard verloopt het gevecht anders dan Pio gehoopt had. ‘De schoonmaker zet een mand op de grond. Gooit Pio’s haan er slordig in. Dan veegt hij de losse veren bij elkaar. Strooit los zand over de bloedvlekken heen.’ Het verhaal krijgt echter een onverwacht slot als duidelijk wordt op welke haan opa zijn geld heeft ingezet.

Hans Hagen heeft ook in dit boek, zo schreef ik tien jaar geleden, niet veel woorden nodig om een spannend verhaal te schrijven. ‘Zijn woorden zijn altijd zorgvuldig gekozen en brengen de sfeer van het verhaal goed tot leven. De gevoelens van de kijkers bij het vreselijke hanengevecht worden zeer invoelbaar beschreven. Dat geldt ook voor de rituelen die met dit gevecht gepaard gaan.’ Philip Hopman maakte schitterende illustraties bij het verhaal.

Het boek kreeg in 2015 de Jenny Smelik IBBY prijs. Ik ben benieuwd of ik nog net zo kan genieten van dit boek als ik het ga herlezen.

foto’s zijn door Toin aangeleverd om te gebruiken bij dit blog

Meer informatie

Hans Hagen – Het hanengevecht
Pio staat met zijn haan in de ring. Straks begint het gevecht als de haan wint kan Pio hem voor veel geld verkopen. Dan hoeft Pio niet meer te werken, dan mag hij net als vroeger weer naar school. De scheidsrechter zet de twee hanen tegenover elkaar. Ze vliegen op elkaar in.