Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Martine Letterie

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Vandaag lees je het antwoord van schrijver Martine Letterie. Je kunt Martine volgen via haar website.

Deze boeken wil ik deze zomer lezen

Meer informatie

Annejan Mieras – Het kleine heelal
Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst op school, haar vader staat ergens vast in het buitenland en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op camping ‘Het kleine heelal’ wonen. In de herfst is er niet veel te beleven – zeker niet als haar moeder gewoon moet werken en haar beste vriendin Miracle op school zit, zonder haar. Toch heeft Raaf geen kans om zich te vervelen. Want wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is? 

Bas von Benda-Beckmann – Het kleedje voor Hitler
Opgroeiend in een Duits-Nederlands gezin raakte Bas von Benda-Beckmann al vroeg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Toen hij dertien was hoorde hij voor het eerst dat zijn oudtante Luise de weduwe was van Hitlers trouwste generaal, Alfred Jodl, die tijdens het Proces van Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood was veroordeeld, en later dat Luises jongere zus Tini eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler.  Von Benda-Beckmann gaat op zoek naar het naziverleden van zijn grootouders en oudooms en -tantes, die de grote geschiedenis van zo dichtbij meemaakten. Hij stuit daarbij op de anekdote over het kostbare tafelkleedje met jachttaferelen dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Wat klopt er eigenlijk van dit verhaal en wat zegt het ons over de omgang met het naziverleden in Duitse families?

Ralf Rothmann – Die Nacht unterm Schnee
Winter 1945: Verwundet liegt die sechzehnjährige Elisabeth, ein Landarbeiterkind, in einem Bunker unter der Erde und wird von einem russischen Deserteur gepflegt. Durch das Ofenloch hört sie Schritte im Schnee, und fiebernd stellt sie sich vor, dass dort oben nicht nur alle, die sie kennt und mag, ihre Eltern und Brüder, die Oma aus Danzig, sondern auch ihr künftiger Mann und die ungeborenen Kinder nach ihr suchen und sich über die Trümmer entfernen, ohne zu ahnen, dass sie darunter liegt. Und plötzlich denkt die Vergewaltigte, dass es gut so ist, dass sie nie mehr hinaufwill zu ihnen, zu allem, und für immer in dieser Nacht, diesem Frieden unter dem Schnee bleiben möchte. Aber sie muss ihr Leben zu Ende leben.

Ralf Rothmann – Im Frühling sterben
Im Frühling sterben ist die Geschichte von Walter Urban und Friedrich – Fiete – Caroli, zwei siebzehnjährigen Melkern aus Norddeutschland, die im Februar 1945 zwangsrekrutiert werden. Während man den einen als Fahrer in der Versorgungseinheit der Waffen-SS einsetzt, muss der andere, Fiete, an die Front. Er desertiert, wird gefasst und zum Tod verurteilt, und Walter, dessen zynischer Vorgesetzter nicht mit sich reden lässt, steht plötzlich mit dem Karabiner im Anschlag vor seinem besten Freund …

Margaretha van Andel – Het addergebroed van Slot Thetinga
In de zeventiende eeuw heeft een bijzonder gezelschap zich gevestigd in Slot Thetinga in het Friese Wiuwert: de labadisten. Jean is door zijn moeder meegenomen naar deze sekte, maar terwijl zij denkt het ware geloof te hebben gevonden, krijgt hij steeds meer twijfels. Waarom wordt hij steeds maar niet gezegend? Waarom willen de broeders zo graag de rijke boer Annes bij hun sekte inlijven? En wat moet hij met Hieke, het meisje in jongenskleren dat door iedereen als gedrocht wordt gezien, maar dat hij eigenlijk heel bijzonder vindt? Het wringt steeds meer: het verschil tussen het harde leven dat Jean moet leiden en de rijkdom waarvan de leiding lijkt te genieten. Samen met de blinde Isaac en de stoere Hieke proeft hij steeds meer van het leven buiten de sekte… en zijn twijfel groeit. 

Annejan Mieras – Homme en het noodgeval
‘Lieve jongens,’ zegt Moes op vrijdagavond als we van tafel willeng aan. Haar stem heeft de toon van iets belangrijks. Ik kijk naar Tim. Als ze maar niet de lege pakken chocolademelk in de schuur heeft gevonden. Moes schuift haar stoel wat dichter naast Vaas, trekt een glimlach op haar gezicht en zegt dan opgewekt: ‘We krijgen een logé.’ ‘Oké,’ zeg ik opgelucht. Tim heeft wel vaker een rugbyvriendje te logeren in het weekend. ‘Voor een tijdje,’ zegt Moes dan. Dat kan wel irritant worden. En dat wordt het. Het is namelijk geen rugbyvriendje van Tim dat komt logeren, maar die rare meid uit Hommes klas: Pien. En ze moet ook nog in Hommes kamer, dus Homme moet bij Tim. Logisch dat Homme het helemaal niet ziet zitten. Waarom moet Pien zo nodig bij hen als haar moeder even niet meer kan? Ze is onhandig, lust niks en ze zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken door zijn ouders… Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt?

Marco Kunst – De macht van Algas
Het is 2317. Het water is gestegen en Nederland heeft nieuwe grenzen.  Walcheren is het laatste Zeeuwse eiland dat standhoudt. Op een avond maken Naomi, Bries, Lutijn en Wikke de grootste storm van hun leven mee… Bijna lijkt hun geliefde eiland ten onder te gaan, maar het oppermachtige bedrijf Algas weet een grote ramp te voorkomen. De prijs voor hun redding is echter hoog. Heel hoog.

Kees Ribbens & Bas Kortholt – Het onvoorstelbare verbeeld
Sommige gebeurtenissen mogen nooit worden vergeten. Maar het is onvoldoende om slechts te weten dat die gebeurtenissen op een bepaald moment voorvielen. Het is noodzakelijk om meer details te kennen om je enigszins te kunnen voorstellen hoe het was voor diegenen die dit doorleefd hebben. Stripverhalen zijn een medium waarmee uitstekend kan worden verteld en afgebeeld wat zich heeft voorgedaan. De fantasie van de lezer wordt niet uitgeschakeld, maar wat geholpen. De verhalen in dit aangrijpende boek tonen vele manieren om de lezer te laten zien wat er allemaal aan de hand was en om de lezer met empathie iets dichter bij dit verleden te brengen.