Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Tialda Hoogeveen

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Vandaag geeft lezer, schrijver, leesbevorderaar en Berneboeke-ambassadeur (Friese kinderboekenambassadeur) Tialda Hoogeveen antwoord op deze vraag. Je kunt Tialda volgen via haar website.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik wil deze zomer sowieso ‘Een regenboog in mijn kast’ van Dolf Verroen lezen, en ‘Zevenpoot’ van Arnon Grunberg. Ik ben heel benieuwd naar Dolf zijn nieuwste boek, omdat ik zo genoten heb van de laatste drie van deze meer persoonlijke verhalen. Het is een coming out-boek, ik hoop dat veel jongeren er steun in zullen vinden.

Dan ‘Zevenpoot’, de tekst op de achterflap belooft veel goeds – absurditeiten, reflectie op de mens en de maatschappij – en de combinatie van de schrijver en de illustrator Thé Tjong-King wekte meteen mijn nieuwsgierigheid. Grunberg is natuurlijk een meesterverteller en King kan met dit boek iets heel nieuws aan zijn oeuvre toevoegen.

Meer informatie

Dolf Verroen – Een regenboog in mijn kast
Jasper weet dat hij op jongens valt, zijn ouders weten het ook. Verder nog niemand. Zijn oma heeft het uit zichzelf al begrepen. Zij geeft hem een regenboogriem; als hij die draagt, heeft hij geen woorden nodig. Jasper legt de riem achter in zijn kledingkast. Maar dan breekt na een lange, hete zomer de eerste schooldag aan. Durft Jasper de regenboog te dragen?

Arnon Grunberg – Zevenpoot
‘Onze liefde overwint alles,’ zeggen mevrouw en meneer Knoblauch wanneer ze een piepklein zoontje met acht beentjes krijgen, ‘we houden van hem zoals hij is.’ Maar de buitenwereld heeft haar bedenkingen. Is de achtbener moderne kunst? Een medisch wonder? Een vreemdeling? Onder de titel Wit privilege met zeven benen (eentje brak per ongeluk af) wordt hij tentoongesteld in het Stedelijk Museum. Toch wil het met zijn maatschappelijke acceptatie niet vlotten. Nadat de ouders hun spaargeld kwijtraken aan een alternatieve genezer, ervaart de jongen in Ter Apel barmhartigheid, misschien ook dankzij zijn vader, die hem heeft voorgehouden: waarheid is wat de mensen willen horen. Uiteindelijk overwint de liefde alles, maar altijd anders dan je denkt.