Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Jeroen van Berckum
Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.
Lees het antwoord van schrijver Jeroen van Berckum. Je kunt Jeroen volgen via Instagram.
- boeken van Jeroen van Berckum op Ikvindlezenleuk
- boeken van Jeroen van Berckum op IkvindlezenNIETleuk
Deze boeken wil ik deze zomer lezen
Sommige boeken komen op je pad. Zo vond ik Ravi en de laatste magie van Sanne Rooseboom en Sofie Pluim in de tas van mijn zoon na de laatste schooldag van het jaar. (Andere fondsen waren o.a. een half opgepeuzelde kersttraktatie, een ondefinieerbaar plakkend voorwerp dat was versierd met potloodsnippers en de welbekende vermiste broodbakjes.)
Ik heb genoten van het verhaal van Ravi. Knap hoe er in een kort bestek een heel verhaal is neergezet. De afwisseling tussen tekst en illustraties (erg mooi!) vond ik ook fijn.
Een ander boek dat ik lees is De 4 seizoenen van Stephen King. Een bundel met vier verhalen. De ontsnapping (The Shawshank Redemption) en Het lijk (Stand by me) heb ik al gelezen en ik ben nu bezig met De leerling. Vooral Het lijk vond ik fantastisch. Je wordt als lezer op zo’n mooie wijze meegenomen in het leven van vier tieners die opgroeien.
Twee zinnen uit het boek:
“De belangrijkste dingen zijn het moeilijkst te zeggen, omdat woorden ze kleiner maken. Het valt niet mee vreemde te laten meevoelen met de mooie dingen in je leven.”
“Voor mij zal de zomer altijd betekenen langs de weg naar de Florida-supermarkt rennen met het kleingeld rinkelend in mijn zakken, de temperatuur een frisse 35 graden, mijn voeten gestoken in gympies.”
Aan het begin van de vakantie ben ik begonnen aan De labyrintrenner. Die heb ik halverwege weggelegd. Het bleef voor mijn gevoel een beetje hangen. Misschien pak ik hem later weer op, want er zaten zeker mooie stukken in.
Dochterlief gaat na de vakantie naar school, daarom lezen we Naar school van Esther van den Berg. Een van de mooiste boeken over dit thema. Ik ben fan!
Deze week heb ik uit de bibliotheek het nieuwste boek van David Walliams meegenomen, genaamd Mega Monster. Ik heb één keer eerder een boek van hem gelezen. Slijm vond ik erg leuk.
Meer informatie
Sanne Rooseboom – Ravi en de laatste magie
In de flat waar Ravi sinds kort woont met haar moeder en broertje, is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. Ravi vindt het prima, ze vindt de flat vreselijk. Omdat haar moeder in een rolstoel zit, heeft de gemeente een rolstoelvriendelijk plekje voor ze gevonden in een tehuis voor oude mensen. Dit blijken niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Het tehuis zit vol kikkers, geheime kamers en goudklompjes. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste, naarste tovenaar van de wereld (ook stokoud) kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?
Stephen King – De 4 seizoenen
In De ontsnapping is een man ten onrechte tot levenslang veroordeeld wegens de moord op zijn vrouw. En nu wil hij wraak. Meesterlijk verfilmd als The Shawshank Redemption met o.a. Morgan Freeman en Tim Robbins.
De leerling vertelt de macabere geschiedenis van een scholier die ontdekt dat zijn plaatsgenoot een gezochte ex-nazi is. Verfilmd als Apt Pupil met o.a. Ian McKellen.
In Het lijk komen vier jongens oog in oog te staan met leven en dood, en de dreiging van hun eigen sterfelijkheid. Verfilmd als Stand By Me met o.a. Kiefer Sutherland, River Phoenix en Wil Wheaton (The Big Bang Theory).
De ademhalingsmethode is het huiveringwekkende verhaal over een ongetrouwde zwangere vrouw die ten koste van alles wil winnen van de dood.
James Dashner – De labyrintrenner
Nadat zijn geheugen is gewist, wordt Thomas wakker in een grote open ruimte met gigantische muren eromheen. De jongens die er al wonen hebben geen idee wat ze er doen of waar ze vandaan komen. Als Thomas beseft dat ze gevangen zitten in een labyrint, sluit hij zich aan bij de Renners. Overdag proberen de Renners een uitgang te vinden, maar s nachts is het levensgevaarlijk buiten de muren en wacht onherroepelijk de dood. Thomas zet alles op het spel om uit het labyrint te ontsnappen, en om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.
Esther van den Berg – Naar school
Robin mag voor het eerst naar school. Hij heeft er geen zin in, maar besluit tóch een kijkje te nemen. Het is heel leuk bij juf in de klas! De kinderen springen touwtje en gaan knutselen, Robin bouwt een blokkentoren en hij mag helemaal zelf naar de wc…
David Walliams – Megamonster
Stel je eens voor dat je de engste, vieste en meest monsterlijke monsters die ooit hebben gemonsterd allemaal samenpropt in één groot supermonster. Wie zou het dan ooit durven opnemen tegen zo’n gevaarlijk gevaarte? Nou, Lolly dus. In dit boek lees je hoe een dapper meisje de strijd aangaat met het Megamonster!