Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2024): Susan

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Voor het vierde jaar stel ik deze vraag aan boekenliefhebbers (schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers), bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en lezers). Tijdens de zomer (vanaf 1 juli) deel ik de antwoorden op de website van Ikvindlezenleuk. Alle antwoorden vind je op deze pagina. Daar vind je ook het vragenformulier als je zelf mee wilt doen.

Lees het antwoord van lezer, leerkracht en leesbevorderaar Susan.

Deze boeken wil ik deze zomer lezen

Bestemming onbekend – Paul Mosier
Mus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen (deel 1) – Kevin Hassing
De trein van vier over twaalf – Conny Palmkvist
Superkrachten voor je hoofd – Wouter de Jong
Wereldspionnen: ga mee op geheime missie (deel 1) – James Ponti
Gozert – Pieter Koolwijk
Undercover – Eva Burgers

Deze boeken liggen al heel lang op mijn “to be read” stapel. Ik vind het leuk om mijn eigen kinderen en mijn mbo-studenten te kunnen enthousiasmeren over boeken. En hoe kun je dat beter doen dan door ze ook zelf te lezen?

Meer informatie

Paul Mosier – Bestemming onbekend
Als Rider’s grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen wordt ze in Californië op de trein gezet voor een dagenlange reis. Helemaal aan haar lot overgelaten is ze niet: omdat ze minderjarig is, wordt ze in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij. Rider heeft niet veel bezittingen: alleen een rugzak, wat geld voor eten voor onderweg – dat ze op de eerste dag al uitgeeft – en een doos met iets belangrijks erin. Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, met bijzondere bewoners die ze gaandeweg beter leert kennen, zoals de oude Carlos, Neal van de snackbar, de padvinder die van gedichten houdt, en Dorothea natuurlijk. Maar een treinreis is ook tijdelijk, dus van al die mensen die ze net heeft leren kennen zal ze ook weer afscheid moeten nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar. En wat zit er toch in die doos die ze koestert?

Kevin Hassing – Mus & kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen
Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje opgeschrikt door plunderende piraten. Hun leider, Ramon, maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen. Mus weet gelukkig op tijd te ontsnappen en gaat hulp halen. Met alleen een bedeltje en de vage aanwijzing van een vrouw om kapitein Kwaadbaard te zoeken, gaat ze op weg. Kwaadbaard was vroeger ook lid van De 5 Slangen en is de enige die Ramon kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Gelukkig heeft Mus een belangrijke troef achter de hand…

Conny Palmkvist – De trein van vier over twaalf
Waarom gaan ouders dood? Hoe kan het dat dat is toegestaan? Nicolaus is nog maar een kind en ouders zouden niet moeten sterven. Maar op deze avond in juli is niets zoals het zou moeten zijn. De twaalfjarige Nicolaus zit samen met zijn vader aan zijn moeders ziekbed. Nicolaus wil maar één ding, weg uit de ziekenhuiskamer! In de lift ziet hij een knopje dat er eerst nog niet zat. Nieuwsgierig drukt Nicolaus op het knopje. De liftdeuren sluiten en hij wordt naar een vreemde, onbekende verdieping gebracht. Nicolaus is op het Laatste Station gearriveerd; de plek waar iedereen ooit heen zal gaan. Toch? Op de een of andere manier is de tijd gestopt, twee minuten voordat zijn moeder overlijdt. Maar wat doe je als je erachter komt dat je de tijd stil kunt laten staan en zelfs door de tijd kunt reizen? Kun je het verleden veranderen? Of de toekomst?

Wouter de Jong – Superkrachten voor je hoofd
Superkrachten voor je hoofd is een echt doeboek om (samen met je ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt. De Jong pakt dit onderwerp weer aan op zijn ondeugende, relativerende manier, met mooie anekdotes, grappige weetjes en rake kinderquotes (‘Wraak is als poepen in je broek om de ander in de stank te zetten. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van’). Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen en geestige tekeningen van Hein de Kort. Daarnaast kun je audio-opnames downloaden om de technieken kracht bij te zetten én er is een speciale Mindgym-titelsong, ingezongen door Elise Schaap. Deze methode geeft kinderen speelse tools om beter om te kunnen gaan met stressvolle, saaie of moeilijke momenten in hun leven, oftewel: hoe ze hun eigen mentale superkrachten kunnen ontwikkelen!

James Ponti – Wereldspionnen
Vijf kinderen van over de hele wereld worden geselecteerd om spion te worden bij de Britse geheime dienst. Sara Martinez kan als geen ander computers hacken, maar het heeft haar weinig goeds gebracht. Dat verandert in één klap wanneer een wildvreemde man, codenaam Moeder, haar meeneemt naar Schotland. Daar leert Sara, codenaam Brookly, samen met Parijs, Rio, Kat en Sydney alles over inbreken, stilletjes sluipen en explosieven. Hun doel: de wereld redden van duistere schurken. Hun eerste geheime missie? Parijs!

Pieter Koolwijk – Gozert
Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?

Eva Burgers – Undercover
Als Amy ‘s avonds laat naar huis fietst, ziet ze een groepje jongens een woning binnengaan. Ze besteedt er weinig aandacht aan, tot ze hoort dat er in dat huis een overval is gepleegd, waarbij een man om het leven is gekomen. Ze staat voor een lastige keuze. Ze weet wie dit op hun geweten hebben, maar kan niks bewijzen. Amy besluit om zelf op onderzoek uit te gaan door contact te leggen met een van de daders. Haar vrienden Boris en Sophie vinden dit geen goed idee en zien hoe Amy steeds meer toetrekt naar deze Ivar. Ze denken dat Amy gevaar loopt en stappen naar de politie, iets wat Ivar niet ontgaat. Ze moeten vluchten en ondertussen raakt ook Amy steeds meer in de knel. Hoe moeten ze een moordenaar ontmaskeren als ze hun eigen levens niet zeker zijn?