Elk jaar in maart is in België de Jeugdboekenweek en dit werd na een paar jaar zelfs een Jeugdboekenmaand. Deze jeugdboekenmaand heeft elk jaar een ander thema. De organisatie maakt een lijst met jeugdboeken die passen bij dit thema. Bekijk de website van de Jeugdboekenmaand voor de meest recente informatie.

2021 – Lezen is een feest!

In 2021 bestaat de Jeugdboekenmaand 50 jaar. Dat is niet alleen een goede reden om het lezen te vieren. Het is ook hét moment om dank je wel te zeggen tegen iedereen die lezen mogelijk maakt. Applaus dus voor alle auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten, leesbevorderaars en hoera voor alle grote en kleine lezers, voorlezers en meelezers. We zullen hen tussen 1 en 31 maart op verschillende manieren in de kijker zetten. ‘Lezen is een feest!’: onder die noemer vieren we een maand lang!

2019 – Vriendschap

affiche jeugdboekenmaand 2019

Er zijn goede vrienden, beste vrienden, verloren en vergeten vrienden, vrienden van op school, vrienden van de voetbalclub, vrienden die familie zijn, oude vrienden, nieuwe vrienden, voorlopig onbekende vrienden, onzichtbare vrienden, boekenvrienden, dierenvrienden, Facebookvrienden, verre vrienden, vrienden voor heel even en vrienden voor altijd.

2018 – Eureka! Wetenschap & techniek

affiche Jeugdboekenmaand 2018

In 2018 gaat de Jeugdboekenmaand over de evolutietheorie, over fleece truien, en over gesmeerde fietsen. Maar dat is niet alles. Dat is eigenlijk pas het laatste. Eerst is er de jonge Charles Darwin die kevers verzamelt. De PMD-zak. Eerst zijn er twee wielen, een zadel, te veel bouten, en vragen in de kop. Eerst is er nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort.

2017 – MXV, je bent wie je bent

logo Jeugdboekenmaand 2017

MVX geeft geen antwoorden maar stelt open vragen. MVX begint bij jongens en meisjes. Maar het wil hen niet lijnrecht tegenover elkaar zetten. Het wil hen doen bewegen. Kriskras en door elkaar. Dan danst straks iedereen van lichtblauw naar fuchsia naar appelblauwzeegroen, huppelen we in glitterjurken en op legerbottines, slepen we taart naar een boomhut met bloemengordijntjes voor het raam. Wie danst mee?

2016 – Weg van de stad

jeugdboekenweek 2016

Waar woon jij? Waar wil je wonen? In de stad? Op het platteland? Ergens tussenin? Hier in België? In Europa? Aan de andere kant van de wereld? Hoe leef je? Wie zijn je buren? Hoe mobiel ben je? En is alles goed zoals het is? De Jeugdboekenweek 2016 denkt na over steden, dorpen en landen. Over samenleven in de stad met mensen vanuit alle windstreken, over landbouw in de stad, gezonde lucht en druk verkeer. En wat met het groen in de stad? De routes zijn talrijk. Dus kom, pak een boek, ga mee!

Jeugdboekenweek 2016

2015 – Humor

logo jeugdboekenweek 2015

Want lezen is lachen. Glimlachen en grimlachen. Giechelen en grinniken. Gieren en brullen. Schuddebuiken en schateren. Want lezen is lol hebben. Om grappen, grollen, dwaze moppen. Om een hilarische tekening of een gekke cartoon. Om stiekeme windjes, ondeugende kindjes. Om meisjes die kattenkwaad uithalen en jongens die zich niet aan de regels houden. Om zotte woorden, vreemde situaties, personages met een hoekje af. Om uitglijden, struikelen, vallen, molenwieken, rechtstaan en opnieuw je evenwicht verliezen. Ja, lezen, da’s lachen!

Jeugdboekenweek 2015

2014 – Gevaar!

Lezen is gevaarlijk. Wie leest, kijkt niet om zich heen (pas op!).  Wie leest, kijkt in zijn hoofd. Nee: wie leest, laat zich het hoofd op hol brengen. Wie leest, weet ook: niets is leuker dan lezen over gevaar. (Met de kat op schoot. En een kussen in de rug.)  Over bij nacht en ontij op boeven jagen.  Over de zeven zeeën bevaren in een wankele boot.  Over broers die dreigen en vrienden waar je het benauwd van krijgt.  Over moed en durven.  Over vampieren in je bed.  Over akelige krokodillen, kinderlokkers en ander onheil in grote en kleine hoeken. Betreed de Jeugdboekenweek op eigen risico!

Op deze pagina vind je meer informatie over de Jeugdboekenweek 2014

Alle leestips bij dit thema

De affiches komen van de website van Jeugdboekenweek & Jeugdboekenmaand