In november 2018 was ik op de Leidse dag van het kinderboek waar ik een workshop van Liselotte Dessauvagie volgde. Daarin behandelde ze manieren om boeken te bespreken in plaats van de boekbespreking waarbij 1 leerling voor de groep staat om over  een boek te vertellen. Eén van de vormen was de boekensushi. We zaten hiervoor in een kring en kregen allemaal een boek. Dat mochten we een minuut of twee bekijken en daarna werd het boek doorgegeven naar links. Op deze manier kun je kinderen in korte tijd een aantal boeken laten zien. Je laat ze bijvoorbeeld drie keer een boek doorgeven en daarna vraag je welk boek ze daarvan zouden kiezen om te gaan lezen. Het wordt ‘boekensushi’ genoemd omdat het doorgeven van boeken lijkt op de lopende band die je in sommige sushirestaurants tegen komt.

Het leek mij wel leuk om hier een onlinevariant op te bedenken. Ik zal regelmatig een boek plaatsen en aan mijn bezoekers vragen of zij dit boek zouden gaan lezen of niet. Ik ben heel benieuwd of dit gaat werken.

Maandoverzichten